stoel2

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
stoel2 [2017/01/06 18:00]
zaanlander
stoel2 [2020/09/07 12:06] (huidige)
Regel 8: Regel 8:
 Eind jaren '20 werd het transport van duinzand op dekschuiten als bedrijfsactiviteit toegevoegd. Hiervoor werd in 1930 een aparte exploitatiemaatschappij opgericht en door firma Haak in opdracht tien dekschuiten gebouwd. Het bedrijf breidde uit met terreinen aan de Nieuwe Zeehaven, die van de gemeente werden gehuurd. Het bedrijf breidde het assortiment uit, het 'nieuwe' bouwmateriaal beton werd in het assortiment opgenomen. In 1924 verscheen een cementschuur op het Blauwe Zand. Het bedrijf nam allerlei soorten werk aan, van het dempen van sloten tot het ophogen van terreinen.  Eind jaren '20 werd het transport van duinzand op dekschuiten als bedrijfsactiviteit toegevoegd. Hiervoor werd in 1930 een aparte exploitatiemaatschappij opgericht en door firma Haak in opdracht tien dekschuiten gebouwd. Het bedrijf breidde uit met terreinen aan de Nieuwe Zeehaven, die van de gemeente werden gehuurd. Het bedrijf breidde het assortiment uit, het 'nieuwe' bouwmateriaal beton werd in het assortiment opgenomen. In 1924 verscheen een cementschuur op het Blauwe Zand. Het bedrijf nam allerlei soorten werk aan, van het dempen van sloten tot het ophogen van terreinen. 
  
-De crisisjaren werden hard gevoeld, de verhandelde hoeveelheid duinzand bedroeg halverwege de jaren '30 ongeveer een tiende deel van die van 1930. In 1936 trad Pieter van Klaveren uit. Ook de oorlogsperiode was moeilijk. Leendert, de oudste zoon van Pieter, kwam om. Als represaille voor de februaristaking moest het bedrijf wegens 'onregelmatigheden te Zaandam' een boete betalen en werden de schepen gevorderd. In 1941 werd de juridische vorm v.o.f met als vennoten Arie van Klaveren en Cornelis Tanger. Na de oorlog volgde de opbouw waarin het Zaandamse bedrijf een belangrijk aandeel had. Er ontstonden naast Zaandam vestigingen in Wormerveer en in Schagen. In 1958 werd samen met Stelling Bouwmaterialen te Wormerveer en NBM te Zaandam de [[zaanse_woonboot_bewoners]] Betonmortel Centrale opgericht. In december 1971 volgde de fusie met het Alkmaarse bedrijf Stoel tot Stoel van Klaveren Bouwstoffen bv. Directeur werd de oud-directeur van Van Klaveren de heer PM. van den Broecke. Bronnen: bedrijfsarchief W.F. Stoel (gemeente-archief Alkmaar), C. Tanger, De vrouw Margaretha. een kwart eeuw handel in bouwmaterialen (1920-1945).    +De crisisjaren werden hard gevoeld, de verhandelde hoeveelheid duinzand bedroeg halverwege de jaren '30 ongeveer een tiende deel van die van 1930. In 1936 trad Pieter van Klaveren uit. Ook de oorlogsperiode was moeilijk. Leendert, de oudste zoon van Pieter, kwam om. Als represaille voor de februaristaking moest het bedrijf wegens 'onregelmatigheden te Zaandam' een boete betalen en werden de schepen gevorderd. In 1941 werd de juridische vorm v.o.f met als vennoten Arie van Klaveren en Cornelis Tanger. Na de oorlog volgde de opbouw waarin het Zaandamse bedrijf een belangrijk aandeel had. Er ontstonden naast Zaandam vestigingen in Wormerveer en in Schagen. In 1958 werd samen met Stelling Bouwmaterialen te Wormerveer en NBM te Zaandam de [[zaanse_betonmortel_centrale]] opgericht. 
  
-{{tag>economie}}+In december 1971 volgde de fusie met het Alkmaarse bedrijf Stoel tot Stoel van Klaveren Bouwstoffen bv. Directeur werd de oud-directeur van Van Klaveren de heer PM. van den Broecke. 
  
 +Bronnen: bedrijfsarchief W.F. Stoel (gemeente-archief Alkmaar), C. Tanger, De vrouw Margaretha, een kwart eeuw handel in bouwmaterialen (1920-1945).    
  
 +{{tag>economie}}
  
 {{tag>actualiseren}} {{tag>actualiseren}}
  
  
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/stoel2.1483722052.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:39
  • (Externe bewerking)