In 1971 door fusie van firma Stoel Bouwstoffen te Alkmaar en het Zaandamse bedrijf Van Klaveren ontstaan bedrijf, met in 1991 acht vestigingen van bouwmaterialen, vijf bouwmarkten en vier betonmortelcentrales in Noord-Holland, waaronder te Zaandam en Wormerveer.

Bouwmaterialenhandel Van Klaveren werd in augustus 1920 gestart als firma door Johannes en Pieter van Klaveren. Zij voeren als schipper vanaf 1905 op de Zaan en transporteerden o.a. schelpen, dakpannen, steen en buizen. Broer Leendert was zand- en grindschipper. Als voorloper van het bedrijf kan beschouwd worden de Zaanlandsche Zand- en Grindhandel, met als postadres het café van Jansen op de Hogendam.

Door onenigheid traden de Van Klaveren's in 1920 uit en vestigden zij zich als handelaren in zand, grind, puin en sintels en als commissionairs in bouwmaterialen. In 1922 werd de akte van oprichting van de firma Gebroeders van Klaveren opgesteld. Door grote bouwactiviteit in de jaren na de Eerste Wereldoorlog kwamen er veel opdrachten. Schippers werden aangenomen en er kwamen schuiten bij.

Eind jaren '20 werd het transport van duinzand op dekschuiten als bedrijfsactiviteit toegevoegd. Hiervoor werd in 1930 een aparte exploitatiemaatschappij opgericht en door firma Haak in opdracht tien dekschuiten gebouwd. Het bedrijf breidde uit met terreinen aan de Nieuwe Zeehaven, die van de gemeente werden gehuurd. Het bedrijf breidde het assortiment uit, het 'nieuwe' bouwmateriaal beton werd in het assortiment opgenomen. In 1924 verscheen een cementschuur op het Blauwe Zand. Het bedrijf nam allerlei soorten werk aan, van het dempen van sloten tot het ophogen van terreinen.

De crisisjaren werden hard gevoeld, de verhandelde hoeveelheid duinzand bedroeg halverwege de jaren '30 ongeveer een tiende deel van die van 1930. In 1936 trad Pieter van Klaveren uit. Ook de oorlogsperiode was moeilijk. Leendert, de oudste zoon van Pieter, kwam om. Als represaille voor de februaristaking moest het bedrijf wegens 'onregelmatigheden te Zaandam' een boete betalen en werden de schepen gevorderd. In 1941 werd de juridische vorm v.o.f met als vennoten Arie van Klaveren en Cornelis Tanger. Na de oorlog volgde de opbouw waarin het Zaandamse bedrijf een belangrijk aandeel had. Er ontstonden naast Zaandam vestigingen in Wormerveer en in Schagen. In 1958 werd samen met Stelling Bouwmaterialen te Wormerveer en NBM te Zaandam de Zaanse Betonmortel Centrale bv (ZBC)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZaanse Betonmortel Centrale bv (ZBC)

In 1958 in Zaandam opgericht bedrijf, door Van Klaveren Bouwmaterialen nv en Stelling Bouwmaterialen nv. beide uit Wormerveer, alsmede de NBM uit Zaandam. Deze drie bedrijven zijn inmiddels samengesmolten onder de naam
opgericht.

In december 1971 volgde de fusie met het Alkmaarse bedrijf Stoel tot Stoel van Klaveren Bouwstoffen bv. Directeur werd de oud-directeur van Van Klaveren de heer PM. van den Broecke.

Bronnen: bedrijfsarchief W.F. Stoel (gemeente-archief Alkmaar), C. Tanger, De vrouw Margaretha, een kwart eeuw handel in bouwmaterialen (1920-1945).

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/stoel2.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)