Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
voetbal [2020/09/28 18:08]
jan [1 Ontwikkeling tot 1915]
voetbal [2024/06/14 08:01] (huidige)
zaanlander
Regel 13: Regel 13:
 Ook in andere plaatsen in de Zaanstreek ontstonden clubjes, die echter niet allemaal officieel werden aangemeld. Zo ontstond in Wormerveer in 1898 een clubje onder de naam //De Bal//, later veranderd in Wilhelmina en nog later met andere jongens uit de Zaanstreek gefuseerd tot Transvaal. Ook jongens uit het arbeidersmilieu gingen zich nu met het spel bezighouden. Door gebrek aan geld werd door hen als bal vaak een met touw omwikkelde prop papier gebruikt.  Bij de werkende jongens ontstond gaandeweg ook de behoefte een echte vereniging te vormen, maar ook voor hen was de speelplaats een probleem. Ook in andere plaatsen in de Zaanstreek ontstonden clubjes, die echter niet allemaal officieel werden aangemeld. Zo ontstond in Wormerveer in 1898 een clubje onder de naam //De Bal//, later veranderd in Wilhelmina en nog later met andere jongens uit de Zaanstreek gefuseerd tot Transvaal. Ook jongens uit het arbeidersmilieu gingen zich nu met het spel bezighouden. Door gebrek aan geld werd door hen als bal vaak een met touw omwikkelde prop papier gebruikt.  Bij de werkende jongens ontstond gaandeweg ook de behoefte een echte vereniging te vormen, maar ook voor hen was de speelplaats een probleem.
  
-In Zaandam was er een mogelijkheid bij het zogenoemde Blauwe Zand. Dit gebied had, evenals andere terreinen in de streek, die naam gekregen doordat er bij de afgraving van het [[noordzeekanaal|Noordzeekanaal]] blauw kleizand was opgeworpen. Het Blauwe Zand lag in de buurt waar later Bruynzeel zijn bedrijven zou vestigen. Ook [[burcht|de Burcht]] was een geliefde plek en daar zou de in 1904 opgerichte club Sport gaan spelen. De club Tonido speelde hier eveneens en men besloot om samen te gaan. Zo ontstond in 1904 ZVV Sport.+In Zaandam was er een mogelijkheid bij het Blauwe Zand. Dit gebied had, evenals andere terreinen in de streek, die naam gekregen doordat er bij de afgraving van het [[noordzeekanaal|Noordzeekanaal]] blauw kleizand was opgeworpen. Het Blauwe Zand lag in de buurt waar later Bruynzeel zijn bedrijven zou vestigen. Ook [[burcht|de Burcht]] was een geliefde plek en daar zou de in 1904 opgerichte club Sport gaan spelen. De club Tonido speelde hier eveneens en men besloot om samen te gaan. Zo ontstond in 1904 ZVV Sport.
  
 De club moest vaak verhuizen en speelde ook achter de Krugerstraat, op het Eiland in de Voorzaan en later aan de Westzanerdijk. In 1910 werd men in de westelijke klasse ingedeeld met het in Hoorn spelende Sport. Daarom werd de naam gewijzigd in Zaandamse Football Club (ZFC). Ook in Wormerveer ontstonden diverse verenigingen zoals WVV, Sparta, Olympia, Transvaal en KVV, deze laatste niet te verwarren met de Krommenieër Voetbal Vereniging KVV. De club moest vaak verhuizen en speelde ook achter de Krugerstraat, op het Eiland in de Voorzaan en later aan de Westzanerdijk. In 1910 werd men in de westelijke klasse ingedeeld met het in Hoorn spelende Sport. Daarom werd de naam gewijzigd in Zaandamse Football Club (ZFC). Ook in Wormerveer ontstonden diverse verenigingen zoals WVV, Sparta, Olympia, Transvaal en KVV, deze laatste niet te verwarren met de Krommenieër Voetbal Vereniging KVV.
Regel 124: Regel 124:
 Na enige trainerswisselingen werd WSV Wormer kampioen en promoveerde naar de eerste klasse van de DHVB. Tevens werd de beroemde bisschopsbeker gewonnen. In 1934 won ZCFC van de zaterdagclubs de 'Amsterdam-beker'. Ondanks dat succes en de uitvoering van een prachtige lustrum-revue liep aan het eind van de jaren dertig het ledental sterk terug. De leden vonden dat ze te weinig konden spelen. Na enige trainerswisselingen werd WSV Wormer kampioen en promoveerde naar de eerste klasse van de DHVB. Tevens werd de beroemde bisschopsbeker gewonnen. In 1934 won ZCFC van de zaterdagclubs de 'Amsterdam-beker'. Ondanks dat succes en de uitvoering van een prachtige lustrum-revue liep aan het eind van de jaren dertig het ledental sterk terug. De leden vonden dat ze te weinig konden spelen.
  
-SVA wist in deze periode nieuwe kleedkamers te realiseren. OFC begon in 1933 een jeugdafdeling, Jisp beschikte in 1936 over vier elftallen en beleefde in 1939 de eerste uitgave van een eigen clubblad. PSCK stelde in 1938 het lidmaatschap ook open voor buiten de parochie van 't Kalf wonenden. Aan het eind van de jaren dertig beschikten bijna alle Zaanse verenigingen over een jeugdafdeling. Deze zogenoemde 'adspirantenmochten vanaf twaalfjarige leeftijd wedstrijden spelen. Bij het bereiken van de zestienjarige leeftijd werd men junior. Jeugdleiders, meestal vaders van voetballende kinderen, zorgden voor de begeleiding.+SVA wist in deze periode nieuwe kleedkamers te realiseren. OFC begon in 1933 een jeugdafdeling, Jisp beschikte in 1936 over vier elftallen en beleefde in 1939 de eerste uitgave van een eigen clubblad. PSCK stelde in 1938 het lidmaatschap ook open voor buiten de parochie van 't Kalf wonenden. Aan het eind van de jaren dertig beschikten bijna alle Zaanse verenigingen over een jeugdafdeling. Deze adspiranten mochten vanaf twaalfjarige leeftijd wedstrijden spelen. Bij het bereiken van de zestienjarige leeftijd werd men junior. Jeugdleiders, meestal vaders van voetballende kinderen, zorgden voor de begeleiding.
 === 4. De periode vanaf 1940 === === 4. De periode vanaf 1940 ===
  
 Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef een noodcompetitie in stand. Tot veler ontstemming werden de Rooms-Katholieke Sportbond, de Christelijke Federatie en de Neutrale Voetbalbond tot één bond omgevormd. De georganiseerde voetbalsport bleef tot ongeveer 1943 functioneren onder steeds moeilijker wordende omstandigheden. Als gevolg van de Arbeitseinsatz werden diverse verenigingen door leegloop in hun bestaan bedreigd. Tijdens de hongerwinter van 1944-1945 werden accommodaties gedeeltelijk gesloopt om aan hout voor de kachel te komen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef een noodcompetitie in stand. Tot veler ontstemming werden de Rooms-Katholieke Sportbond, de Christelijke Federatie en de Neutrale Voetbalbond tot één bond omgevormd. De georganiseerde voetbalsport bleef tot ongeveer 1943 functioneren onder steeds moeilijker wordende omstandigheden. Als gevolg van de Arbeitseinsatz werden diverse verenigingen door leegloop in hun bestaan bedreigd. Tijdens de hongerwinter van 1944-1945 werden accommodaties gedeeltelijk gesloopt om aan hout voor de kachel te komen.
  
-Na 1945 kwam de voetbalsport al weer gauw tot bloei. In het seizoen 1945-1946 werd al een competitie afgewerkt. Problemen zoals de slechte staat van terreinen en accommodaties werden met enthousiasme aangepakt. De belangstelling nam snel weer toe en wedstrijden van de eerste elftallen van de verenigingen trokken honderden en in sommige gevallen duizenden toeschouwers. De accommodaties werden verder verbeterd. De snoeploketten met de in de rust langslopende zogenaamde 'Bakkes-Vol-verkoperswerden door kleine verkooppunten. Deze groeiden uit tot kantines, waarvan de opbrengsten een belangrijke inkomstenbron voor de verenigingen gingen vormen.+Na 1945 kwam de voetbalsport al weer gauw tot bloei. In het seizoen 1945-1946 werd al een competitie afgewerkt. Problemen zoals de slechte staat van terreinen en accommodaties werden met enthousiasme aangepakt. De belangstelling nam snel weer toe en wedstrijden van de eerste elftallen van de verenigingen trokken honderden en in sommige gevallen duizenden toeschouwers. De accommodaties werden verder verbeterd. De snoeploketten met de in de rust langslopende Bakkes-Vol-verkopers werden door kleine verkooppunten. Deze groeiden uit tot kantines, waarvan de opbrengsten een belangrijke inkomstenbron voor de verenigingen gingen vormen.
  
 De jeugd voetbalde weer op straat en imiteerde de lokale voetbalhelden. Draaide een elftal goed in de competitie, dan kwam de vereniging ook bestuurlijk beter uit de verf. Ter beslissing over promotie en degradatie werden promotie- en degradatiewedstrijden gespeeld, die als enorme evenementen werden beleefd. De KNVB ging trainerscursussen voor de goede voetballers organiseren waardoor het spelpeil in de Zaanstreek steeg. Ook poogde men de trainingsaccommodaties te verbeteren en werden hiervoor 's winters de gymnastieklokalen van de Zaanse gemeenten gehuurd. De jeugd voetbalde weer op straat en imiteerde de lokale voetbalhelden. Draaide een elftal goed in de competitie, dan kwam de vereniging ook bestuurlijk beter uit de verf. Ter beslissing over promotie en degradatie werden promotie- en degradatiewedstrijden gespeeld, die als enorme evenementen werden beleefd. De KNVB ging trainerscursussen voor de goede voetballers organiseren waardoor het spelpeil in de Zaanstreek steeg. Ook poogde men de trainingsaccommodaties te verbeteren en werden hiervoor 's winters de gymnastieklokalen van de Zaanse gemeenten gehuurd.
Regel 136: Regel 136:
 Begin jaren vijftig waren de meeste verenigingen weer in hun normale 'vooroorlogse' doen. In deze periode vierden [[ZVV]], [[ZFC]] en [[WFC]] hun vijftigjarig bestaan. Andere verenigingen werden, mede door de jeugd, sterker en er kwamen steeds clubs bij. Zoals eerder gemeld had elke vereniging bij oprichting te kampen had met terreinproblemen. Het was dan ook uniek, dat in april 1953 een voetbalveld werd ontdekt, waar geen vereniging speelde. Begin jaren vijftig waren de meeste verenigingen weer in hun normale 'vooroorlogse' doen. In deze periode vierden [[ZVV]], [[ZFC]] en [[WFC]] hun vijftigjarig bestaan. Andere verenigingen werden, mede door de jeugd, sterker en er kwamen steeds clubs bij. Zoals eerder gemeld had elke vereniging bij oprichting te kampen had met terreinproblemen. Het was dan ook uniek, dat in april 1953 een voetbalveld werd ontdekt, waar geen vereniging speelde.
  
-In 1946 had de directie van Bruynzeel aan de personeelsvereniging een sportpark geschonken (tennisbaan en voetbalveld). Het voetbalveld werd in de avonduren door medewerkers van Bruynzeel van diverse afdelingen benut om tegen elkaar te spelen. De deurenfabriek tegen de schaverij, de potloden versus de magazijnrekken enzovoort. Op andere tijden en in de weekeinden werd het veld echter niet gebruikt.In 1953 kwam hieruit de voetbalvereniging Bruynzeel Personeels Vereniging BPV voort, die op zaterdag ging voetballen. Later moest men van veld veranderen, het bedrijf had het terrein nodig voor een bedrijfsloods, en kreeg BPV onderdak op het terrein van Verkade.+In 1946 had de directie van Bruynzeel aan de personeelsvereniging een sportpark geschonken voorzien van tennisbaan en voetbalveld. Het voetbalveld werd in de avonduren door medewerkers van Bruynzeel van diverse afdelingen benut om tegen elkaar te spelen. De deurenfabriek tegen de schaverij, de potloden versus de magazijnrekken enzovoort. Op andere tijden en in de weekeinden werd het veld echter niet gebruikt.In 1953 kwam hieruit de voetbalvereniging Bruynzeel Personeels Vereniging BPV voort, die op zaterdag ging voetballen. Later moest men van veld veranderen, het bedrijf had het terrein nodig voor een bedrijfsloods, en kreeg BPV onderdak op het terrein van Verkade.
  
-De personeelsvereniging van Pieter Schoen, die bedrijfsvoetbal speelde, werd in april 1955 een echte voetbalclub (PSZ). Men kwam uit in de zaterdagcompetitie en begon op het C-veld van ZFC. PSZ verhuisde later naar de Gerrit Bolkade en is vanaf 1967 gevestigd op sportpark Jagersveld, waar men de beschikking heeft over een goede accommodatie en kantine. Andere bedrijfselftallen die niet in echte clubs veranderden maar wel goede resultaten behaalden in bedrijfs- en zomeravondcompetities waren onder andere LSV (Linoleum in Krommenie), Albert Heijn, Duyvis, Ammeraal, Simon de Wit en Steemeyer`s Ford.+De personeelsvereniging van Pieter Schoen, die bedrijfsvoetbal speelde, werd in april 1955 een echte voetbalclub (PSZ). Men kwam uit in de zaterdagcompetitie en begon op het C-veld van ZFC. PSZ verhuisde later naar de Gerrit Bolkade en is vanaf 1967 gevestigd op sportpark Jagersveld, waar men de beschikking heeft over een goede accommodatie en kantine. Andere bedrijfselftallen die niet in echte clubs veranderden maar wel goede resultaten behaalden in bedrijfs- en zomeravondcompetities waren onder andere LSV (Linoleum in Krommenie), Albert Heijn, Duyvis, Ammeraal, Simon de Wit en Steemeyer's Ford.
  
 Op prestatief vlak debuteerde [[ZCFC]] in seizoen 1960-1961 in de hoogste divisie van het zaterdagvoetbal; de tweede klasse A. Tegenstanders waren onder meer Spakenburg, NDSM, IJsselmeervogels, Barendrecht, Rijnsburgse Boys, Ter Leede, Katwijk, Quick Boys, GVVV en het Zeeuwse Zoutelande. Toeschouwersaantallen van 2000 of meer waren geen uitzondering. Toenmalige topspelers waren onder andere Jan Kan, Gep Tel, Ger van Dongen, Rinus Segveld, Henk Marbus, Piet Zwier, Gerard Boorsma, Bertus van den Dongen, keeper Henk de Joode, Jan Duyvis, Henk Evenblij en Coo Dijkman. 10 mei 1969 eindigde een zenuwslopende beslissingswedstrijd in Alkmaar in een 1-0 overwinning in het voordeel van de andere degradatiekandidaat HCSC. Daarmee werd ZCFC na negen jaar topvoetbal teruggeplaatst in de derde klasse. Op prestatief vlak debuteerde [[ZCFC]] in seizoen 1960-1961 in de hoogste divisie van het zaterdagvoetbal; de tweede klasse A. Tegenstanders waren onder meer Spakenburg, NDSM, IJsselmeervogels, Barendrecht, Rijnsburgse Boys, Ter Leede, Katwijk, Quick Boys, GVVV en het Zeeuwse Zoutelande. Toeschouwersaantallen van 2000 of meer waren geen uitzondering. Toenmalige topspelers waren onder andere Jan Kan, Gep Tel, Ger van Dongen, Rinus Segveld, Henk Marbus, Piet Zwier, Gerard Boorsma, Bertus van den Dongen, keeper Henk de Joode, Jan Duyvis, Henk Evenblij en Coo Dijkman. 10 mei 1969 eindigde een zenuwslopende beslissingswedstrijd in Alkmaar in een 1-0 overwinning in het voordeel van de andere degradatiekandidaat HCSC. Daarmee werd ZCFC na negen jaar topvoetbal teruggeplaatst in de derde klasse.
Regel 155: Regel 155:
 Als gevolg zijn met ingang van het seizoen 1990-1991 de verenigingen ZFC en ZVV samengegaan onder de naam Hellas Sport. De fusieclub speelt op de accommodatie van het voormalige ZFC. De velden en opstallen van ZVV werden overgenomen door Zilvermeeuwen, waarvan de oorspronkelijke accommodatie door de gemeente werd bestemd voor de vestiging van een crematorium, hotel en overige industriële activiteiten. Zilvermeeuwen en Hellas gaven in 2018 aan te zullen fuseren. Zilvermeeuwen trekt als zodanig in bij Hellas Sport op het sportpark Hoornseveld. Als gevolg zijn met ingang van het seizoen 1990-1991 de verenigingen ZFC en ZVV samengegaan onder de naam Hellas Sport. De fusieclub speelt op de accommodatie van het voormalige ZFC. De velden en opstallen van ZVV werden overgenomen door Zilvermeeuwen, waarvan de oorspronkelijke accommodatie door de gemeente werd bestemd voor de vestiging van een crematorium, hotel en overige industriële activiteiten. Zilvermeeuwen en Hellas gaven in 2018 aan te zullen fuseren. Zilvermeeuwen trekt als zodanig in bij Hellas Sport op het sportpark Hoornseveld.
  
-De verenigingen Zaanstad en Zaanse Boys zijn gefuseerd tot Zaan '90, welke vereniging op het terrein van het voormalige Zaanstad speelt. Op het terrein van de Zaanse Boys is de Amerikaans voetbal spelende vereniging Giants gekomen. De nieuwe vereniging Hellas Sport beschikt over een kunstgrasveld. In de toekomst wordt een toename van deze velden verwacht, gezien de grotere bespeelbaarheid (minder last van weersinvloedenen de mogelijkheden tot onderverhuur aan derden.+De verenigingen Zaanstad en Zaanse Boys zijn gefuseerd tot Zaan '90, welke vereniging op het terrein van het voormalige Zaanstad speelt. Op het terrein van de Zaanse Boys is de American Football spelende vereniging Giants gekomen. De nieuwe vereniging Hellas Sport beschikt over een kunstgrasveld. In de toekomst wordt een toename van deze velden verwacht, gezien de grotere bespeelbaarheid en minder last van weersinvloeden en de mogelijkheden tot onderverhuur aan derden.
  
 Sporting Krommenie ontstond uit een fusie tussen de verenigingen GVO en KVV op 28 mei 1999. Het standaard zaterdag- en zondagelftal speelde in de vierde klasse van het district West I. Sporting Krommenie ontstond uit een fusie tussen de verenigingen GVO en KVV op 28 mei 1999. Het standaard zaterdag- en zondagelftal speelde in de vierde klasse van het district West I.
Regel 183: Regel 183:
 Aan het einde van de competitie werd door vrouwen en/of vriendinnen van spelers wel eens een gezelligheidswedstrijd gespeeld. In andere landen had het damesvoetbal al een belangrijke plaats verworven. De KNVB stimuleerde het vrouwenvoetbal en vanaf 1971 begonnen officiële damesteams tegen elkaar te spelen in competitieverband. Van de Zaanse verenigingen toonden Zilvermeeuwen, Zaanlandia, KFC en Zaandijk zich het meest actief. Aan het einde van de competitie werd door vrouwen en/of vriendinnen van spelers wel eens een gezelligheidswedstrijd gespeeld. In andere landen had het damesvoetbal al een belangrijke plaats verworven. De KNVB stimuleerde het vrouwenvoetbal en vanaf 1971 begonnen officiële damesteams tegen elkaar te spelen in competitieverband. Van de Zaanse verenigingen toonden Zilvermeeuwen, Zaanlandia, KFC en Zaandijk zich het meest actief.
  
-In 1971 begonnen ongeveer 70 voetbalsters, thans (1991) zijn dat er meer dan 800. Naast de genoemde verenigingen hebben PSCK, Westzaan, Saenden, RCZ, OSV, Hellas Sport, VVZ, KVV, ZCFC, WFC, SVA, Blauw-Wit, GVO en Zaan '90 nu dameselftallen. Zes verenigingen beschikken ook over een meisjeselftal (leeftijd tot 16 jaar).+In 1971 begonnen ongeveer 70 voetbalsters, thans (1991) zijn dat er meer dan 800. Naast de genoemde verenigingen hebben PSCK, Westzaan, Saenden, RCZ, OSV, Hellas Sport, VVZ, KVV, ZCFC, WFC, SVA, Blauw-Wit, GVO en Zaan '90 nu dameselftallen. Zes verenigingen beschikken ook over een meisjeselftal in de leeftijd tot 16 jaar.
  
-Het damesvoetbal in de Zaanstreek kreeg een extra impuls door de prima prestaties van KFC (het kampioenschap van Nederland en wedstrijden om de KNVB-beker). Vele Zaanse dames werden in vertegenwoordigende elftallen van de KNVB afd. Noord-Holland verkozen.+Het damesvoetbal in de Zaanstreek kreeg een extra impuls door de prima prestaties van KFC strijdend om het kampioenschap van Nederland en wedstrijden om de KNVB-beker. Vele Zaanse dames werden in vertegenwoordigende elftallen van de KNVB afd. Noord-Holland verkozen.
 ===== 4.5. Zaalvoetbal ===== ===== 4.5. Zaalvoetbal =====
  
-Het zaalvoetbal als officiële sportbeoefening kwam voort uit de zaaltraining in perioden dat er buiten niet gespeeld kon worden. Vanaf 1968 ontstond het idee om ook in wedstrijdverband in de zaal te gaan spelen. Een commissie werd gevormd en dit leidde in 1969 tot de eerste zaalcompetitie met deelname van acht Zaanse en twee bedrijfsvoetbalverenigingen. Het spel in de zaal wordt gespeeld door twee teams van veldspelers en een doelman.+Het zaalvoetbal als officiële sportbeoefening kwam voort uit de zaaltraining in perioden dat er buiten niet gespeeld kon worden. Vanaf 1968 ontstond het idee om ook in wedstrijdverband in de zaal te gaan spelen. Een commissie werd gevormd en dit leidde in 1969 tot de eerste zaalcompetitie met deelname van acht Zaanse en twee bedrijfsvoetbalverenigingen. Het spel in de zaal wordt gespeeld door twee teams van vier veldspelers en een doelman.
  
 Door de toenemende belangstelling gingen meerdere bedrijven het nut van deze beoefening inzien en ontstonden er vele kleine clubjes met de naam van een bedrijfje en/of café op het shirt. Om wildgroei te voorkomen stelde de KNVB het minimum aantal leden van een zaalvoetbalclub op 25. Ook hier werden in de loop der tijd cursussen voor bestuurskader en technische opleiding zaalvoetbalcoach opgezet. Mede als gevolg van het zaalvoetbal kwamen zijn er in de Zaanstreek meer sporthallen. Een aantal verenigingen beschikt ook over een zaaljeugdteam. Begon men in 1970 met 178 zaalvoetballers, thans (1991) is dat aantal gestegen tot ongeveer 2500. Door de toenemende belangstelling gingen meerdere bedrijven het nut van deze beoefening inzien en ontstonden er vele kleine clubjes met de naam van een bedrijfje en/of café op het shirt. Om wildgroei te voorkomen stelde de KNVB het minimum aantal leden van een zaalvoetbalclub op 25. Ook hier werden in de loop der tijd cursussen voor bestuurskader en technische opleiding zaalvoetbalcoach opgezet. Mede als gevolg van het zaalvoetbal kwamen zijn er in de Zaanstreek meer sporthallen. Een aantal verenigingen beschikt ook over een zaaljeugdteam. Begon men in 1970 met 178 zaalvoetballers, thans (1991) is dat aantal gestegen tot ongeveer 2500.
Regel 195: Regel 195:
 In de loop der jaren heeft de Zaanstreek een aantal goede voetballers voortgebracht die in vertegenwoordigende elftallen werden gekozen. Wij noemen hier uit de jaren dertig Henny Dijkstra (ZFC), Jaap Mol en Piet de Boer (KFC) en in de betaalde periode in de jaren vijftig en zestig de broers [[groot2|Henk]] en [[groot|Cees Groot]] (Zaandijk) en [[kruiver|Piet Kruiver]] (KFC). Uit de jaren zeventig [[rensenbrink|Rob Rensenbrink]] en [[rep|John Rep]] en uit de jaren tachtig [[silooy|Sonny Silooy]].  In de loop der jaren heeft de Zaanstreek een aantal goede voetballers voortgebracht die in vertegenwoordigende elftallen werden gekozen. Wij noemen hier uit de jaren dertig Henny Dijkstra (ZFC), Jaap Mol en Piet de Boer (KFC) en in de betaalde periode in de jaren vijftig en zestig de broers [[groot2|Henk]] en [[groot|Cees Groot]] (Zaandijk) en [[kruiver|Piet Kruiver]] (KFC). Uit de jaren zeventig [[rensenbrink|Rob Rensenbrink]] en [[rep|John Rep]] en uit de jaren tachtig [[silooy|Sonny Silooy]]. 
  
-Bij de amateurs kunnen genoemd worden [[molenaar1|Cees Molenaar]] (KFC), Wim van der Horst (ZFC), Janne en Monne de Wit, Kees de Vries en Gerrit Jan Hoek (allen ZVVen in het Nederlands zaterdagteam Bertus van den Dongen en Dick Schuerman (beiden ZCFC). Anja van Rooyen-Bonte, Marleen Molenaar en Marjoke de Bakker (allen KFCspeelden meerdere keren in het Nederlands dameselftal.+Bij de amateurs kunnen genoemd worden [[molenaar1|Cees Molenaar]] (KFC), Wim van der Horst (ZFC), Janne en Monne de Wit, Kees de Vries en Gerrit Jan Hoekallen ZVV en in het Nederlands zaterdagteam Bertus van den Dongen en Dick Schuermanbeiden ZCFC. Anja van Rooyen-Bonte, Marleen Molenaar en Marjoke de Bakkerallen uitkomend voor KFC speelden meerdere keren in het Nederlands dameselftal.
 === 6. Voetbalbegeleiding === === 6. Voetbalbegeleiding ===
  
Regel 207: Regel 207:
 === 6.2. Federatie Zaanse Amateur Voetbalverenigingen (FZAV) === === 6.2. Federatie Zaanse Amateur Voetbalverenigingen (FZAV) ===
  
-Een overkoepelende organisatie voor de belangenbehartiging van het Zaanse amateurvoetbal is de in april 1975 opgerichte FZAV, waarbij alle Zaanse verenigingen zijn aangesloten. De federatie houdt zich onder andere bezig met huisvestingsproblemen van de diverse voetbalverenigingen, privatisering, fusies en onroerend goed-belastingen. En voert daartoe overleg met het Zaanse gemeentebestuur. Deze contacten vinden plaats via de afdeling 'veldsportenvan de [[Sportraad]]. Per jaar wordt met de aangesloten verenigingen tweemaal vergaderd.+Een overkoepelende organisatie voor de belangenbehartiging van het Zaanse amateurvoetbal is de in april 1975 opgerichte FZAV, waarbij alle Zaanse verenigingen zijn aangesloten. De federatie houdt zich onder andere bezig met huisvestingsproblemen van de diverse voetbalverenigingen, privatisering, fusies en onroerend goed-belastingen. En voert daartoe overleg met het Zaanse gemeentebestuur. Deze contacten vinden plaats via de afdeling veldsporten van de [[Sportraad]]. Per jaar wordt met de aangesloten verenigingen tweemaal vergaderd.
  
 J.W. Eshuys. Bronnen: jubileumuitgaven diverse verenigingen, informatie van de bondskantoren van de KNVB te Zeist en Alkmaar.      J.W. Eshuys. Bronnen: jubileumuitgaven diverse verenigingen, informatie van de bondskantoren van de KNVB te Zeist en Alkmaar.     
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/voetbal.1601309280.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/28 18:08
  • door jan