vrouwenverdriet

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Volgende revisie
Vorige revisie
vrouwenverdriet [2015/12/16 14:18]
127.0.0.1 Externe bewerking
vrouwenverdriet [2024/06/03 00:10] (huidige)
zaanlander
Regel 1: Regel 1:
 ==== Vrouwenverdriet ==== ==== Vrouwenverdriet ====
-Buurtschap in de voormalige gemeente Assendelft, tussen de Vaaitdijk en de Provincialeweg ZaandijkBuitenhuizen. ongeveer ter hoogte van de watertoren (aan het einde van de Coinmunicatieweg). Het buurtje heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan een vroeger daar gelegen herberg. Volgens J. de [[Boer]] waren er tijdens het graven van de Nauemase Vaart zogenoemde 'polderjongensin keten gehuisvest en zou de naam Vrouwenverdriet zijn ontstaan doordat dezen hun loon in de herberg verdronken. Zou dit juist zijndan moet de naam al in 1634 bekend zijn geweest. Een kleine honderd jaar later komen echter pas de eerste schriftelijke vermeldingen voor, bijvoorbeeld “opde mole bij de Sluijs aent Vrouwe verdriet” (1727). De hier genoemde sluis bestond al in 1565 en werd door de Assendelvers vooral als spuisluis gebruikt. Hij verbond de polder met het Twiske, later dus met de Nauemase Vaart, en is nog steeds in gebruik (nu vooral voor recreatief verkeer). Een voormalige draaibrug over de Nauemase Vaart verbond Vrouwenverdriet niet het Watermolenpad in Westzaan. In het buurtschapje stond van 1731 tot 1892 de watermolen De [[Student]]    +[{{ :vrouwenverdriet.jpg|Buurtschap Vrouwenverdriet. Foto: Jan Lapère}}]Buurtschap in de voormalige gemeente Assendelft, tussen de Vaartdijk en de Provincialeweg Zaandijk-Buitenhuizen, ongeveer ter hoogte van de [[watertoren_assendelft|watertoren]], aan het einde van de [[communicatiewegen|Communicatieweg]]. Het buurtje heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan een vroeger daar gelegen herberg. Volgens [[Boer|J.B. de Boer van der Ley]] waren er tijdens het graven van de [[nauernasche_vaart|Nauernasche Vaart]] polderjongens in keten gehuisvest en zou de naam Vrouwenverdriet zijn ontstaan doordat dezen hun loon in de herberg verdronken. Zou dit juist zijndan moet de naam al in 1634 bekend zijn geweest.  
 + 
 +Een kleine honderd jaar later komen echter pas de eerste schriftelijke vermeldingen voor, bijvoorbeeld 'op de mole bij de Sluijs aent Vrouwe verdriet' (1727). De [[vrouwenverdrietsluis|Vrouwenverdrietsluis]] bestond al in 1565 en werd door de Assendelvers vooral als spuisluis gebruikt. Hij verbond de polder met [[twiske|het Twiske]], later dus met de Nauernasche Vaart, en is met name voor recreatief verkeer nog steeds in gebruik. Een voormalige draaibrug over de Nauernasche Vaart verbond Vrouwenverdriet met het Watermolenpad in Westzaan. In het buurtschapje stond van 1731 tot 1892 watermolen [[Student|De Student]]
 + 
 +In de jaren dertig van de vorige eeuw waren er klachten van bewoners over de stank die een in Vrouwenverdriet gevestigde beendermeelfabriek verspreidde. 
 + 
 +Ter hoogte van Vrouwenverdriet is een weerstation gevestigd. 
 + 
 + 
 + 
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/vrouwenverdriet.1450271896.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 18:13
  • (Externe bewerking)