vrouwenverdriet

Buurtschap Vrouwenverdriet. Foto: Jan Lapère

Buurtschap in de voormalige gemeente Assendelft, tussen de Vaartdijk en de Provincialeweg Zaandijk-Buitenhuizen, ongeveer ter hoogte van de watertoren, aan het einde van de Communicatieweg. Het buurtje heeft zijn naam waarschijnlijk te danken aan een vroeger daar gelegen herberg. Volgens J.B. de Boer van der Ley waren er tijdens het graven van de Nauernasche Vaart zogenoemde polderjongens in keten gehuisvest en zou de naam Vrouwenverdriet zijn ontstaan doordat dezen hun loon in de herberg verdronken. Zou dit juist zijn, dan moet de naam al in 1634 bekend zijn geweest.

Een kleine honderd jaar later komen echter pas de eerste schriftelijke vermeldingen voor, bijvoorbeeld 'op de mole bij de Sluijs aent Vrouwe verdriet' (1727). De Vrouwenverdrietsluis bestond al in 1565 en werd door de Assendelvers vooral als spuisluis gebruikt. Hij verbond de polder met het Twiske, later dus met de Nauernasche Vaart, en is met name voor recreatief verkeer nog steeds in gebruik. Een voormalige draaibrug over de Nauernasche Vaart verbond Vrouwenverdriet met het Watermolenpad in Westzaan. In het buurtschapje stond van 1731 tot 1892 watermolen De Student.

In de jaren dertig van de vorige eeuw waren er klachten van bewoners over de stank die een in Vrouwenverdriet gevestigde beendermeelfabriek verspreidde.

Bij Vrouwenverdriet is een weerstation gevestigd.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/vrouwenverdriet.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)