wegenstructuur

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
wegenstructuur [2017/09/27 12:30]
zaanlander
wegenstructuur [2025/02/26 19:04] (huidige)
zaanlander
Regel 1: Regel 1:
 ==== Wegenstructuur ==== ==== Wegenstructuur ====
-De wegenstructuur van de Zaanstreek vindt haar oorsprong rond het jaar 1300. Aanvankelijk bouwde men uit angst zo ver mogelijk van het water vandaan. Hierdoor ontstonden bijvoorbeeld Oost- en Westzaan. Later werd het water beteugeld door de aanleg van de IJ-dijken, de Lage- of [[schinkeldijk|Schinkeldijken]] en de dammen in de Zaan. Door de op gang komende bedrijvigheid ontstond ook langs de dijken bebouwing. Die bedrijvigheid concentreerde zich voornamelijk op punten waar de transportroutes over het water onderbroken werden door dammen (bijvoorbeeld de Zaandam)+De wegenstructuur van de Zaanstreek vindt haar oorsprong rond het jaar 1300. Aanvankelijk bouwde men uit angst zo ver mogelijk van het water vandaan. Hierdoor ontstonden bijvoorbeeld Oost- en Westzaan. Later werd het water beteugeld door de aanleg van de IJ-dijken, de Lage- of [[schinkeldijk|Schinkeldijken]] en de dammen in de Zaan. Door de op gang komende bedrijvigheid ontstond ook langs de dijken bebouwing. Die bedrijvigheid concentreerde zich voornamelijk op punten waar de transportroutes over het water onderbroken werden door dammenbijvoorbeeld de Zaandam. 
  
 === Paden === === Paden ===
Regel 15: Regel 15:
 Om aan de slechte toestand van de wegen en paden een eind te maken besloten de diverse Zaangemeenten in het begin van de 19e eeuw om de gemeente het onderhoud te laten verrichten op kosten van de eigenaren. Ook dwong men op sommige punten de gebruikers door middel van een [[tolheffing|tolheffing]] tot betalen. Voorbeelden hiervan zijn de tolplaatsen op de Zuiddijk bij het [[kattegat|Kattegat]] en bij het [[doodsluis|Doodsluisje]] aan het Kalf.  Om aan de slechte toestand van de wegen en paden een eind te maken besloten de diverse Zaangemeenten in het begin van de 19e eeuw om de gemeente het onderhoud te laten verrichten op kosten van de eigenaren. Ook dwong men op sommige punten de gebruikers door middel van een [[tolheffing|tolheffing]] tot betalen. Voorbeelden hiervan zijn de tolplaatsen op de Zuiddijk bij het [[kattegat|Kattegat]] en bij het [[doodsluis|Doodsluisje]] aan het Kalf. 
  
-Voor de Westzijde werd de zogenaamde Vierbuurtsrekening afgesproken tussen Westzaandam, Koog, Zaandijk en Wormerveer, waarbij de eerste gemeente 4/7 deel van de kosten van onderhoud van de weg langs de westkant van de Zaan voor haar rekening nam en de andere drie 1/7 deel betaalden. Op deze basis werd in 1825 de brug over de [[papenpad|Papenpadsluis]] verbreed. Dat ook toen ongevallenconcentraties leidden tot wegreconstructies blijkt uit het feit dat men in 1853 een plan aannam tot verbreding van de Westzijde door de wegsloot te dempen, omdat er in vier jaar vijf ongelukken gebeurd waren op de smalle weg. Door de aanhoudende bebouwing en het minder belangrijk worden van de Zaan als transportweg, veranderde de wegenstructuur van de Zaanstreek maar bleef de oorspronkelijke vorm herkenbaar. Belangrijke wijzigingen in die structuur zijn veroorzaakt door de aanleg van de [[spoorwegen|spoorbaan]] Amsterdam-Alkmaar en de daaraan parallel lopende [[provincialeweg|Provincialeweg]]. +Voor de Westzijde werd de Vierbuurtsrekening afgesproken tussen Westzaandam, Koog, Zaandijk en Wormerveer, waarbij de eerste gemeente 4/7 deel van de kosten van onderhoud van de weg langs de westkant van de Zaan voor haar rekening nam en de andere drie 1/7 deel betaalden. Op deze basis werd in 1825 de brug over de [[papenpad|Papenpadsluis]] verbreed. Dat ook toen ongevallenconcentraties leidden tot wegreconstructies blijkt uit het feit dat men in 1853 een plan aannam tot verbreding van de Westzijde door de wegsloot te dempen, omdat er in vier jaar vijf ongelukken gebeurd waren op de smalle weg. Door de aanhoudende bebouwing en het minder belangrijk worden van de Zaan als transportweg, veranderde de wegenstructuur van de Zaanstreek maar bleef de oorspronkelijke vorm herkenbaar. Belangrijke wijzigingen in die structuur zijn veroorzaakt door de aanleg van de [[spoorwegen|spoorbaan]] Amsterdam-Alkmaar en de daaraan parallel lopende [[provincialeweg|Provincialeweg]]. 
  
 In Wormerveer is echter gebruik gemaakt van de toen al bestaande [[Wandelweg]] en gaat het doorgaande verkeer dwars door de bebouwing heen. Nog een belangrijke doorsnijding was de doorbraak in 1966 in Zaandam ten behoeve van een oost-west verbinding voor het gemotoriseerde verkeer via de [[peperstraat|Peperstraat]] en de [[gedempte|Gedempte Gracht]] die sinds 1991 autovrij is gemaakt.  In Wormerveer is echter gebruik gemaakt van de toen al bestaande [[Wandelweg]] en gaat het doorgaande verkeer dwars door de bebouwing heen. Nog een belangrijke doorsnijding was de doorbraak in 1966 in Zaandam ten behoeve van een oost-west verbinding voor het gemotoriseerde verkeer via de [[peperstraat|Peperstraat]] en de [[gedempte|Gedempte Gracht]] die sinds 1991 autovrij is gemaakt. 
Regel 24: Regel 24:
 Tot het hoofdwegennet behoren nagenoeg alle Rijkswegen van Nederland, aangevuld met een aantal zeer voorname provinciale wegen. Het hoofdwegennet wordt gedefinieerd in de Nota Mobiliteit. In andere publicaties van Rijkswaterstaat wordt het hoofdwegennet gedefinieerd zijnde alle wegen in bezit van het Rijk. Wegen die niet tot het hoofdwegennet behoren, vallen onder het onderliggend wegennet.  Tot het hoofdwegennet behoren nagenoeg alle Rijkswegen van Nederland, aangevuld met een aantal zeer voorname provinciale wegen. Het hoofdwegennet wordt gedefinieerd in de Nota Mobiliteit. In andere publicaties van Rijkswaterstaat wordt het hoofdwegennet gedefinieerd zijnde alle wegen in bezit van het Rijk. Wegen die niet tot het hoofdwegennet behoren, vallen onder het onderliggend wegennet. 
  
-De [[http://rijksoverheid.minienm.nl/Atlas/Atlas%20Hoofdwegennet.pdf|Atlas Hoofdwegennet]] (download pdf 160Mb!) illustreert het gebruik van het hoofdwegennet met kaartbeelden en cijfers. Zo ontstaat een beeld van de vraag naar mobiliteit naar aantallen weggebruikers en reismotieven. Ook geeft de atlas inzicht in het huidige en toekomstige aanbod van wegcapaciteit. Zo bevat de atlas informatie over uit welke wegen het hoofdwegennet is opgebouwd, de aantallen kilometers weglengte, het aantal rijstroken, de filelocaties en de afstanden die de gebruikers afleggen via het hoofdwegennet. De atlas is een naslagwerk voor iedereen die betrokken is bij vraagstukken rond het hoofdwegennet, of daarin is geïnteresseerd.+De [[https://rijksoverheid.minienm.nl/Atlas/Atlas%20Hoofdwegennet.pdf|Atlas Hoofdwegennet]] (download pdf 160Mb!) illustreert het gebruik van het hoofdwegennet met kaartbeelden en cijfers. Zo ontstaat een beeld van de vraag naar mobiliteit naar aantallen weggebruikers en reismotieven. Ook geeft de atlas inzicht in het huidige en toekomstige aanbod van wegcapaciteit. Zo bevat de atlas informatie over uit welke wegen het hoofdwegennet is opgebouwd, de aantallen kilometers weglengte, het aantal rijstroken, de filelocaties en de afstanden die de gebruikers afleggen via het hoofdwegennet. De atlas is een naslagwerk voor iedereen die betrokken is bij vraagstukken rond het hoofdwegennet, of daarin is geïnteresseerd.
  
 In en rond de Zaanstreek spelen de volgende wegen een rol binnen het hoofdwegennet: In en rond de Zaanstreek spelen de volgende wegen een rol binnen het hoofdwegennet:
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/wegenstructuur.1506508236.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 18:06
  • (Externe bewerking)