geugjes_cor

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie Beide kanten volgende revisie
geugjes_cor [2017/02/19 18:17]
zaanlander [Resolutie inzake uittreden van C. Geugjes uit het P.B.]
geugjes_cor [2017/02/20 09:21]
zaanlander
Regel 6: Regel 6:
 Cor Geugjes sloot zich daarop aan bij de [[https://www.historici.nl/pdf/kpp/brug-groep.pdf|Brug-groep]], de officiële naam van een bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 1959 meedingende lijst van communistische dissidenten, die in het maandblad De Brug hun spreekbuis vonden. De verschijning van De Brug was de vrucht van spanningen die de Communistische Partij Nederland vanaf 1956 beroerden. Cor Geugjes sloot zich daarop aan bij de [[https://www.historici.nl/pdf/kpp/brug-groep.pdf|Brug-groep]], de officiële naam van een bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 1959 meedingende lijst van communistische dissidenten, die in het maandblad De Brug hun spreekbuis vonden. De verschijning van De Brug was de vrucht van spanningen die de Communistische Partij Nederland vanaf 1956 beroerden.
  
-==Resolutie inzake uittreden van C. Geugjes uit het P.B.==+---- 
 + 
 +===Resolutie inzake uittreden van C. Geugjes uit het P.B.===
 Sinds het 20ste Congres van de Communistische Partij van de Sowjet Unie waren in het Partijbestuur meningsverschillen gerezen met partijgenoot Cor Geugjes. Deze meningsverschillen liepen over de beoordeling van de kritiek op Stalin, de leidende rol van de Sowjet-Unie in de communistische wereldbeweging en spitste zich toe op de democratisch-centralistische organisatiebeginselen van de partij. Sinds het 20ste Congres van de Communistische Partij van de Sowjet Unie waren in het Partijbestuur meningsverschillen gerezen met partijgenoot Cor Geugjes. Deze meningsverschillen liepen over de beoordeling van de kritiek op Stalin, de leidende rol van de Sowjet-Unie in de communistische wereldbeweging en spitste zich toe op de democratisch-centralistische organisatiebeginselen van de partij.
  
Regel 18: Regel 20:
 Het Partijbestuur heeft in verband met zijn uittreden als lid van het P.B. partijgenoot Geugjes van zijn functie als directeur van De Waarheid ontheven en is met hem overeengekomen, dat hij op een andere post voor de partij zal blijven werken. Partijgenoot C. Geugjes zal met het oog op zijn huidige positie in de partij als lid van de Eerste Kamer bedanken. Het Partijbestuur heeft in verband met zijn uittreden als lid van het P.B. partijgenoot Geugjes van zijn functie als directeur van De Waarheid ontheven en is met hem overeengekomen, dat hij op een andere post voor de partij zal blijven werken. Partijgenoot C. Geugjes zal met het oog op zijn huidige positie in de partij als lid van de Eerste Kamer bedanken.
 [[http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010370348:mpeg21:a0071|De Waarheid]], 10 december 1957 [[http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010370348:mpeg21:a0071|De Waarheid]], 10 december 1957
 +
 +----
  
 Op de website van [[https://eriksgaap.wordpress.com/tag/cpn/|Erik Schaap]] valt een fraaie anekdote over Cor Geugjes te bewonderen: Op de website van [[https://eriksgaap.wordpress.com/tag/cpn/|Erik Schaap]] valt een fraaie anekdote over Cor Geugjes te bewonderen:
 “Het bitterste wat CPN-districtsbestuurder Bertus Brandsen me vertelde, ging over de rede die partijbestuurder Cor Geugjes hield over de Sovjetunie als het leidend centrum van de arbeidersbeweging in de hele wereld. De zaal had driftig geapplaudisseerd. Na de pauze ging De Groot er scherp tegen in. Geugjes had een ernstige fout gemaakt. De Sovjetunie was niet het centrum maar het middelpunt van alle progressieve krachten. Nog meer applaus. Eenmaal buiten had een toch wat twijfelende Brandsen aan de bleke Geugjes gevraagd of middelpunt en centrum niet hetzelfde waren. Volgens mij ook, had Geugjes geantwoord, ‘maar ik klapte maar mee want anders doe ik net of ik het niet begrijp en dat wilde ik niet.’ Niemand heeft mij ooit beter de aard van het Nederlandse stalinisme uitgelegd.”  “Het bitterste wat CPN-districtsbestuurder Bertus Brandsen me vertelde, ging over de rede die partijbestuurder Cor Geugjes hield over de Sovjetunie als het leidend centrum van de arbeidersbeweging in de hele wereld. De zaal had driftig geapplaudisseerd. Na de pauze ging De Groot er scherp tegen in. Geugjes had een ernstige fout gemaakt. De Sovjetunie was niet het centrum maar het middelpunt van alle progressieve krachten. Nog meer applaus. Eenmaal buiten had een toch wat twijfelende Brandsen aan de bleke Geugjes gevraagd of middelpunt en centrum niet hetzelfde waren. Volgens mij ook, had Geugjes geantwoord, ‘maar ik klapte maar mee want anders doe ik net of ik het niet begrijp en dat wilde ik niet.’ Niemand heeft mij ooit beter de aard van het Nederlandse stalinisme uitgelegd.” 
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/geugjes_cor.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)