middelhoven

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
middelhoven [2019/05/06 11:57]
jan
middelhoven [2019/05/06 12:07] (huidige)
jan
Regel 7: Regel 7:
  
  
-Aan het einde der achttiende en in het begin der negentiende eeuw ging het rederijbedrijf sterk achteruit, De lijnbaan, de traankokerij en de kaarsenmakerij hadden toen geen reden van bestaan. Na de Franse tijd bewogen zij zich uitsluitend op het terrein van de houthandel en -zagerij.+Aan het einde der achttiende en in het begin der negentiende eeuw ging het rederijbedrijf sterk achteruit, De lijnbaan, de traankokerij en de kaarsenmakerij hadden toen geen reden van bestaan. Na de [[franse_tijd|Franse tijd]] bewogen zij zich uitsluitend op het terrein van de houthandel en -zagerij.
  
-In 1804 trouwde Jacob Middelhoven (1785-1846) met Grietje Stadlander, dochter van Hendrik Stadlander en Antje van Eijs, en richtte samen met zijn schoonmoeder de firma De Weduwe Stadlander & Middelhoven op. Waarbij de weduwe Stadlander de goederen van haar in 1820 overleden man inbracht, namelijk de molens De Veldvlieger,​ De Bijl, De Gekroonde Hoop bijgenaamd Het Rasphuis en het stuk land De Korf in het Oostzijderveld. Na de dood van Hendrik Stadlander, was de Zaanse tak der Stadlanders uitgestorven en sindsdien zijn de nakomelingen van Jacob Middelhoven de enige firmanten geweest.+In 1804 trouwde Jacob Middelhoven (1785-1846) met Grietje Stadlander, dochter van Hendrik Stadlander en Antje van Eijs, en richtte samen met zijn schoonmoeder de firma De Weduwe Stadlander & Middelhoven op. Waarbij de weduwe Stadlander de goederen van haar in 1820 overleden man inbracht, namelijk de molens ​[[veldvlieger|De Veldvlieger]], De Bijl, De Gekroonde Hoop bijgenaamd Het Rasphuis en het stuk land De Korf in het [[oostzijderveld|Oostzijderveld]]. Na de dood van Hendrik Stadlander, was de Zaanse tak der Stadlanders uitgestorven en sindsdien zijn de nakomelingen van Jacob Middelhoven de enige firmanten geweest.
  
 De jongste zoon van Willem Middelhoven en Trijntje Visser, een broer van Jacob, die met zijn schoonmoeder zoals eerder vermeld De Weduwe Stadlander & Middelhoven stichtte, Willem Middelhoven (1790-1819) was ook houthandelaar en -zager met de molens De Grauwe Kieft, De IJsvogel, De Bark en De Bonsem. Hij was gehuwd met Sijtje van de Stadt, dochter van Engel van de Stadt en Guurtje Kroeger. Toen deze Willem zeer jong overleed, zette Sijtje de zaken voort onder firma Weduwe Willem Middelhoven. De jongste zoon van Willem Middelhoven en Trijntje Visser, een broer van Jacob, die met zijn schoonmoeder zoals eerder vermeld De Weduwe Stadlander & Middelhoven stichtte, Willem Middelhoven (1790-1819) was ook houthandelaar en -zager met de molens De Grauwe Kieft, De IJsvogel, De Bark en De Bonsem. Hij was gehuwd met Sijtje van de Stadt, dochter van Engel van de Stadt en Guurtje Kroeger. Toen deze Willem zeer jong overleed, zette Sijtje de zaken voort onder firma Weduwe Willem Middelhoven.
Regel 15: Regel 15:
 Jacob werd werkend vennoot en kreeg naast de helft van de winst 420 gulden 's jaars 'voor zijn te doene moeite'​. Later werd nog de molen De Zalm gekocht. Daarnaast zette Willem, Jacob'​s broer, de houthandel en -zagerij van hun vader voort. Na het overlijden van Grietje hertrouwde Jacob in 1840 met Hillegonda de Lange, die uit haar eerdere huwelijk twee dochters, Hillegonda en Trijntje, meebracht. Jacob werd werkend vennoot en kreeg naast de helft van de winst 420 gulden 's jaars 'voor zijn te doene moeite'​. Later werd nog de molen De Zalm gekocht. Daarnaast zette Willem, Jacob'​s broer, de houthandel en -zagerij van hun vader voort. Na het overlijden van Grietje hertrouwde Jacob in 1840 met Hillegonda de Lange, die uit haar eerdere huwelijk twee dochters, Hillegonda en Trijntje, meebracht.
  
-<WRAP left round box 25%>​**Doelman van ZFC in het ziekenhuis** ​ 
  
-De populaire doelverdediger van ZFC's eerste elftal, de voetballer Kuiper, werd op 11 maart 1932 in versufte toestand met de handen op het hoofd aangetroffen op de houtwerf van de firma Stadlander en Middelhoven,​ waar hij in dienst is. Vermoed wordt, dat hij bij het verrichten van zijn werkzaamheden van een stapel hout is gevallen. Kuiper, die in het gemeentelijk ziekenhuis is opgenomen, heeft waarschijnlijk een hersenschudding gekregen. De toestand van de patiënt, die onlangs getrouwd is, was na zijn opneming zodanig, dat het wenselijk werd geoordeeld hem niet te ondervragen naar de oorzaak van dit ongeval. Het werd beter geacht hiermede enkele dagen te wachten. Bron: [[https://​resolver.kb.nl/​resolve?​urn=ddd:​011116738:​mpeg21:​a0105|Het Volk]] ​  +Trijntje trouwde later met Jacob'​s jongste zoon Gerrit. De zoons van Jacob en Grietje, Willem Middelhoven (1806-1888),​ gehuwd met Alida Ebmeijer, en Gerrit Middelhoven (1816-1846),​ gehuwd met Trijntje de Lange, stonden hun vader al vroeg bij. Toen in 1846 zowel Willems ​vader als zijn broer overleden werd hij enig firmant. Gerrits weduwe Trijntje was tot 1866 depositaire. Gerrit en Trijntje hadden geen kinderen.
-</​WRAP>​ +
-Trijntje trouwde later met Jacob'​s jongste zoon Gerrit. De zoons van Jacob en Grietje, Willem Middelhoven (1806-1888),​ gehuwd met Alida Ebmeijer, en Gerrit Middelhoven (1816-1846),​ gehuwd met Trijntje de Lange, stonden hun vader al vroeg bij. Toen in 1846 zowel Willem'​s ​vader als zijn broer overleden werd hij enig firmant. Gerrits weduwe Trijntje was tot 1866 depositaire. Gerrit en Trijntje hadden geen kinderen.+
  
 Na haar overlijden werd deze firma beheerd door haar schoonzoon Cornelis de Koning, getrouwd met Guurtje Middelhoven. Hij liet molen De Bark slopen en vervangen door een stoomhoutzagerij. In 1879, resp. 1884 werden De IJsvogel en De Grauwe Kieft gesloopt. De zaken werden in 1892 tenslotte geliquideerd. De stoomhoutzagerij [[Bark|De Bark]] werd gekocht door Remmert Aten. Als nv Zagerij en Houthandel Remmert Aten werd dit bedrijf door diens zoons tot 1969 in stand gehouden. ​   ​ Na haar overlijden werd deze firma beheerd door haar schoonzoon Cornelis de Koning, getrouwd met Guurtje Middelhoven. Hij liet molen De Bark slopen en vervangen door een stoomhoutzagerij. In 1879, resp. 1884 werden De IJsvogel en De Grauwe Kieft gesloopt. De zaken werden in 1892 tenslotte geliquideerd. De stoomhoutzagerij [[Bark|De Bark]] werd gekocht door Remmert Aten. Als nv Zagerij en Houthandel Remmert Aten werd dit bedrijf door diens zoons tot 1969 in stand gehouden. ​   ​
  • middelhoven.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/05/06 12:07
  • door jan