revue

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
Laatste revisie Beide kanten volgende revisie
revue [2016/02/08 13:34]
jan
revue [2020/09/07 12:06]
127.0.0.1 Externe bewerking
Regel 1: Regel 1:
 ==== Revue ==== ==== Revue ====
 <WRAP right round box 30%> <WRAP right round box 30%>
-Een opvoering van het Zaandijks Revue-gezelschap is in januari 1929 door burgemeester Cluysenaer van Wormerveer verboden De auteur. Klaas Smit, had in 'Zo is de Zaan' het optreden van de marechaussee uit Wormerveer op de hak genomen op een manier die volgens Cluysenaer niet door de beugel kon Zijn ingrijpen veroorzaakte destijds veel opschudding.+Een opvoering van het Zaandijks Revue-gezelschap is in januari 1929 door burgemeester Cluysenaer van Wormerveer verbodenDe auteur. Klaas Smit, had in 'Zo is de Zaan' het optreden van de marechaussee uit Wormerveer op de hak genomen op een manier die volgens Cluysenaer niet door de beugel konZijn ingrijpen veroorzaakte destijds veel opschudding.
  
 </WRAP> </WRAP>
  
-Theaterstuk, bestaande uit een aaneenschakeling van losse taferelen, afgewisseld met zang en dans, meestal begeleid door orkest en groots opgezet met veel decorwisselingen en lichteffecten. In de Zaanstreek ontstond in de jaren '20 en `30 een (amateuristischerevue-traditie, met voorstellingen die in de toen nog weinig stedelijke gemeenschap spraakmakend waren. In Zaandam hadden de revues van voetbalclub ZFC, waaraan zeer velen medewerkten, enige vermaardheid; aan deze produkties was vooral de naam Nacky Mulder verbonden. +Theaterstuk, bestaande uit een aaneenschakeling van losse taferelen, afgewisseld met zang en dans, meestal begeleid door orkest en groots opgezet met veel decorwisselingen en lichteffecten. In de Zaanstreek ontstond in de jaren '20 en '30 een amateuristische revue-traditie, met voorstellingen die in de toen nog weinig stedelijke gemeenschap spraakmakend waren. In Zaandam hadden de revues van voetbalclub [[ZFC]], waaraan zeer velen medewerkten, enige vermaardheid; aan deze producties was vooral de naam Nacky Mulder verbonden. 
  
-In  Zaandijk bestond een revue-gezelschap waarvoor [[smit5|Klaas Smit]] de op actuele gebeurtenissen betrokken teksten schreef. In Krommenie schreef de postbode [[Ploeger|Jan Ploeger]] de tekst en muziek van een fors aantal revues. Allerlei sport- en andere verenigingen volgden deze voorbeelden; doorgaans hadden hun revues echter meer het karakter van “bonte avonden”. Uit de revues van Mulder, Smit en Ploeger bleven sommige liedjes lang populair, waaronder 'En we komen met z'n allen van de Zaan'. \\ +In  Zaandijk bestond een revue-gezelschap waarvoor [[smit5|Klaas Smit]] de op actuele gebeurtenissen betrokken teksten schreef. In Krommenie schreef de postbode [[Ploeger|Jan Ploeger]] de tekst en muziek van een fors aantal revues. Allerlei sport- en andere verenigingen volgden deze voorbeelden; doorgaans hadden hun revues echter meer het karakter van bonte avonden. Uit de revues van Mulder, Smit en Ploeger bleven sommige liedjes lang populair, waaronder 'En we komen met z'n allen van de Zaan'. \\ 
-Ook de nog dikwijls gehoorde uitdrukking //“Zaandijk moet Zaandijk// blijven” is uit een een revue afkomstig (te weten Klaas Smit'“//'Zo is de Zaan'//1928).    +Ook de nog dikwijls gehoorde uitdrukking //Zaandijk moet Zaandijk blijven// is er één uit Klaas Smit'afkomstige revue// 'Zo is de Zaan'//uit 1928.    
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/revue.txt
  • Laatst gewijzigd: 2022/03/17 13:05
  • door gast