revue

Een opvoering van het Zaandijks Revue-gezelschap is in januari 1929 door burgemeester Cluysenaer van Wormerveer verboden. De auteur. Klaas Smit, had in 'Zo is de Zaan' het optreden van de marechaussee uit Wormerveer op de hak genomen op een manier die volgens Cluysenaer niet door de beugel kon. Zijn ingrijpen veroorzaakte destijds veel opschudding.

Theaterstuk, bestaande uit een aaneenschakeling van losse taferelen, afgewisseld met zang en dans, meestal begeleid door orkest en groots opgezet met veel decorwisselingen en lichteffecten. In de Zaanstreek ontstond in de jaren '20 en '30 een amateuristische revue-traditie, met voorstellingen die in de toen nog weinig stedelijke gemeenschap spraakmakend waren. In Zaandam hadden de revues van voetbalclub ZFC, waaraan zeer velen medewerkten, enige vermaardheid; aan deze producties was vooral de naam Nacky Mulder verbonden.

In Zaandijk bestond een revue-gezelschap waarvoor Klaas Smit de op actuele gebeurtenissen betrokken teksten schreef. In Krommenie schreef de postbode Jan Ploeger de tekst en muziek van een fors aantal revues. Allerlei sport- en andere verenigingen volgden deze voorbeelden; doorgaans hadden hun revues echter meer het karakter van bonte avonden. Uit de revues van Mulder, Smit en Ploeger bleven sommige liedjes lang populair, waaronder 'En we komen met z'n allen van de Zaan'.
Ook de nog dikwijls gehoorde uitdrukking Zaandijk moet Zaandijk blijven is er één uit Klaas Smit's afkomstige revue 'Zo is de Zaan'uit 1928.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/revue.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)