tag:stijkelgroep

Backlinks

Dit is een lijst van pagina's die terug lijken te wijzen naar de huidige pagina.

 • Hinte, Jan vanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHinte, Jan van

  Purmerend, 20 maart 1890 - Sonnenburg, mei 1943

  Jan van Hinte, verzetsstrijder en touringcarondernemer was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de Stijkelgroep en betrokken bij Vrij Nederland.

  Voor de oorlog was Jan van Hinte touringcarondernemer. Tijdens de oorlog raakte hij met zijn vrouw Wesselina van Hinte - de Bruin (1888-1977) betrokken bij het verzet. Ze namen onderduikers in huis, onder meer enkele neergekomen piloten en enkele leden van de Stijkelgroep, zoals
 • Neuteboom, Janplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigNeuteboom, Jan

  Hoorn, 29 april 1903 - Berlijn-Tegel, 4 juni 1943

  Jan Neuteboom, procuratiehouder en verzetsstrijder, woonachtig in Koog aan de Zaan, maakte gedurende WO II deel uit van de illegale Stijkelgroep. Werd lange tijd in het Oranjehotel opgesloten van 25 april 1941 tot 26 maart 1942, in cel 583.
 • Stijkelgroepplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigStijkelgroep

  De Stijkelgroep ontstond vlak na de capitulatie. Johan Aaldrik (Han) Stijkel, alias dr. Eerland de Vries, (8 november 1911 – 4 juni 1943), was leider van de groep die uit ongeveer tachtig leden bestond, voornamelijk studenten, politieagenten, officieren en ondernemers. Als onderdeel van de OD, die zich voornamelijk richtte op de machtsovername rond en na de bevrijding. Generaal-majoor Hasselman leidde de militaire tak van deze vroege verzetsbeweging.
 • Vries, Dick deplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigVries, Dick de

  Koog aan de Zaan, 10 juni 1915 - Berlijn, Tegel 4 juni 1943

  Dick de Vries, werkte bij Fokker, was lid van de Stijkelgroep, werd op 28 april 1941 gearresteerd en heeft negen maanden in het Oranjehotel gezeten. Hij werd gefusilleerd 4 juni 1943.