vinkenpad

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
vinkenpad [2016/11/20 11:38]
han
vinkenpad [2020/04/01 14:21] (huidige)
ada
Regel 1: Regel 1:
 ==== Vinkenpad (-straat) ==== ==== Vinkenpad (-straat) ====
-Pad (straat) ​in Zaandam-West. De eerste straat ​ten noorden van de [[Gedempte]] Gracht en daarmee evenwijdig.+Straat en voormalig pad in Zaandam-West, liggend evenwijdig aan en ten noorden van de [[Gedempte]] Gracht en ten zuiden van de Zeemansstraat en lopend van de Westzijde tot het Rustenburg.
  
-Het is niet bekend hoe oud het pad isHet uit 1672 bekende reglement was niet het eerste. ​Het was een '​voornaam ​pad', ​dat vernoemd is naar een bewoner of eigenaarAan het pad heeft in de 19e eeuw een kostschool voor meisjes gestaan. De Lutherse kerk en het voormalige Lutherse weeshuis zijn ook nu nog aanwezig   +Het pad behoorde toe aan leden van de familie Gijsen, die het land verkavelden en als erven verkochten. Tussen 1635 en 1650 maakte ​het pad een snelle bewonersontwikkeling door 
 + 
 +De naam Vinkepad werd gebruikt voor het eerste ​gedeelte van de Vinkenstraat,​ lopende vanaf de Westzijde tot aan de in 1642 gebouwde en in 1699 herbouwde, Lutherse kerkIn dezelfde periode werd nog een andere naam voor het pad gebruikt, ​'t Groenlantsche pad. Deze naam werd veelal gebruikt voor het achterste gedeelte van het padwaar een aantal walvisvaarders woondenOok is er korte tijd sprake geweest van de naam Luytsche kerkpad. 
 + 
 +De naam Vinkepad is afkomstig van een van de eerste bewoners van het pad: Jan Pietersz. Vinck, zeilmaker van beroep, die in 1637 een huis kocht op het pad.  
 + 
 +Het enige bekende padreglement stamt uit 1762, maar in 1656 werd al gesproken over de ordre van 't pad.
  • vinkenpad.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/04/01 14:21
  • door ada