achter_de_kerk

Dit is een oude revisie van het document!


Naam (in de volksmond) van een buurtje te Zaandijk, westelijk van (dus gerekend vanaf de hoofdstraat de Lagedijk inderdaad: achter) de nederlands hervormde kerk. Het buurtje was dicht bezet met houten arbeiderswoninkjes en een enkele stolpboerderij. Het was als het ware een klein eilandenrijk, doorsneden door smalle sloten. De buurtschap ontstond in 1709/1710, toen het land aan weerszijden van de toen gegraven Nieuwe Vaart werd verkaveld.

Het eerste reglement voor het buurtje (zie: Padgemeenschap) dateert uit 1710. Pas in 1912 nam de gemeente Zaandijk de paden en de vaart van de bewoners over. De bewoners moesten daarvoor 1200 gulden toe betalen, voor achterstallig onderhoud aan oevers en bruggen. In de bewoningsgeschiedenis van Zaandijk vervult Achter de Kerk een opmerkelijke. nu voornamelijk anekdotische rol. Het buurtje raakte in de jaren '30 in verval. Bij de ge dachtevorming over het behoud van waardevolle Zaanse houtbouw is overwogen Achter de Kerk als locatie voor een reservaat te kiezen; de voorkeur is toen gegeven aan de huidige (als Zaanse Schans bekend geworden) plaats.

Toen Zaanstad in de jaren '70 plannen beraamde voor sanering en nieuwbouw, diende zich een stichting aan die zich wilde beijveren voor historische bebouwing van deze plaats. Dankzij deze Stichting Domineestuin, Stichtingplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigDomineestuin, Stichting

Stichting te Zaandijk. opgericht in mei 1979, met de bedoeling de oude arbeidersbuurt Achter de Kerk voor volledige ondergang te behoeden. De stichting kwam voort uit een gelijknamige werkgroep, die ontstond toen de gemeente Zaandijk begin jaren '70 plannen ontwikkelde om de resten van de vervallen buurt Achter de Kerk volledig te slopen. De Domineestuin is een der paden in deze buurt. Na kraakacties bleven enige direct bedreigde panden gespaard. De contacten met (inmid…
(genoemd naar een van de paden in de buurt) werd nadien een aantal Zaanse panden, deels in zelfwerkzaamheid, herbouwd. Het merendeel wijkt af van de oorspronkelijke aard van Achter de Kerk. Vroeger stonden er (de boerderijen buiten beschouwing gelaten) uitsluitend kleine arbeidershuisjes; de her- of nieuwgebouwde panden zijn meestal groter. Niettemin vormt de Domineestuin een bezienswaardige en waardevolle verzameling Zaanse houtbouw, als een door weinig toeristen bezochte pendant van de Zaanse Schans.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/achter_de_kerk.1444636278.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:24
  • (Externe bewerking)