Dit is een oude revisie van het document!


Dieren (Gelderland), 4 april 1879 - Nunspeet, 9 augustus 1942

Dirk Gerrit Draayer 1879-1942

Dirk Gerrit Draayer, burgemeester van Wormerveer, de jeugdige Draayer is een verdienstelijk wedstrijdzwemmer. Draayer diende van 1899—1927 het Nederlands Indische leger en was na een pauze van acht maanden in Nederland vanaf 1925 commandant van Djambi en Palembang. Hij behoorde tot de oude marechaussees van generaal Van Heutz, waarna hij als Generaal-Majoor met pensioen ging. Na zijn terugkeer in Nederland studeerde hij te Leiden, waar hij in 1932 doctoraal examen in de rechten deed. In 1934 werd hij benoemd tot burgemeester van Wormerveer. In 1936 kwam hier een einde aan nadat hij werd benoemd tot directeur-generaal van de afdeling Werkverschaffing en Steunverlening van het departement van Sociale Zaken.

November 1937 heette Draayer een Duitse delegatie welkom in Amsterdam, bestaande uit de gezantschapsraad Feine en van het consulaat-generaal te Amsterdam de consul Jung. Rijksminister Seldte werd vergezeld door de Ministerial-Direktor dr. Engel, Oberregierungsrat dr. Münz, Regierungsrat dr. Hildebrandt, allen van het Rijksministerie van Arbeid, en Ministerialrat Neumann van het Rijksministerie voor Voedselvoorziening. Rijksminister Seldte dankte mede namens zijn reisgenoten voor de vriendelijke ontvangst. ,,Met wat wij in Duitschland op het gebied van werkverschaffing en voedselvoorziening hebben geleerd hopen wij te kunnen begrijpen wat gij ons toont.“

Draayer promoveerde in 1938 op het proefschrift getiteld 'De rechtstoestand van den officier bij de Koninklijke Nederlandsche Landmacht' tot doctor in de rechtsgeleerdheid.

De Führer en rijkskanselier heeft het Kruis van Verdienste van de Duitse Adelaar eerste klasse op 10 augustus 1938 verleend aan de directeur-generaal van de Nederlandse Werkverschaffing, D. G. Draayer. De Rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart voor het bezette Nederlandse gebied benoemde Draayer in augustus 1941 tot burgemeester van Schiedam.

Op 1 september 1940 werd Dr. Draayer tevens hoofd van de administratie van de Opbouwdienst, een door de Duitsers opgerichte overgangsorganisatie ter ontmanteling van het Nederlandse leger in bezettings- en/of crisistijd. De genoemde dienst moest een verdere stijging van het werkloosheidspercentage, te weten het uitvloeisel van de ontslagen binnen defensie, voorkomen. Het beleid was een voortzetting van een eerder arbeidsverschaffingsbeleid.

Mr D. G. Draaier overleed op 63-jarige ouderdom als ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, officier in de Orde van Oranje Nassau, Commandeur in de Orde van Leopold II en droeg de gouden medaille van het Olympisch Comité. Hij werd donderdag 13 augustus 1942 te Nunspeet begraven.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/draayer_dirk.1520896613.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:24
  • (Externe bewerking)