Koog aan de Zaan, 1936 - Oberstdorf West-Duitsland, 1989

Dirk Langereis, raadslid voor de PvdA te Koog en Zaanstad, vakbondsactivist, actieleider bij de bezetting van de Koninklijke Scholten Honigplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHonig

Vooraanstaand bedrijf in de stijfsel (zetmeel) en levensmiddelenfabricage. Fabrieken te Koog aan de Zaan, Nijmegen. Engeland en Zuid-Afrika. Ontstaan in 1867, in 1965 opgegaan in het Koninklijke Scholten Honig-concern (KSH) en bij de ondergang van dit concern in 1978 opgesplitst in
te Koog in 1978. Dirk Langereis was oorspronkelijk bankwerker. Via werk voor het NVV en de FNV raakte hij ook betrokken bij de PvdA, voor welke partij hij in 1970 in de raad van Koog aan de Zaan kwam. Na de samenvoeging tot Zaanstad kwam hij niet in de raad van de nieuw gevormde gemeente.

In 1978 trad hij sterk op de voorgrond als leider van de bezettingsactie van de vestiging te Koog aan de Zaan van Koninklijke Scholten Honig. Door deze bezetting werd voorkomen dat de productievoorraden en machines uit het bedrijf werden weggehaald. Landelijk kreeg de bezetting grote aandacht, vooral ook toen het bedrijf, gesplitst in Honig Merkartikelenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHonig Merkartikelen bv (HMA)

Fabrikant van en handel in levensmiddelen, oorspronkelijk onderdeel van Koninklijke Scholten Honig na de opsplitsing van dit concern eerst dochter van de nv Centrale Suiker Maatschappij te Amsterdam (CSM), daarna dochter van de H.J. Heinz Company: hoofdkantoor in Zeist, productiebedrijven te Utrecht.
en Zetmeelbedrijven De Bijenkorfplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZBB

Zetmeelbedrijven de Bijenkorf in Koog aan de Zaan. In 1977 na de teloorgang van het concern Koninklijke Scholten-Honig zelfstandig voortgezet, maar eind jaren tachtig overgenomen door het Belgische bedrijf Amylum.

Zie verder Honig.
, kon blijven voortbestaan. De redding van het bedrijf is zeker voor een groot deel toe te schrijven aan de onder aanvoering van Langereis gevoerde acties. In 1978 kwam hij in de gemeenteraad van Zaanstad; hij behield deze zetel tot zijn plotselinge dood tijdens een vakantie in Duitsland.

Langereis was een uitgesproken republikein. In 1977 verdedigde hij op het PvdA-congres de motie waarin de PvdA zich voor de republiek uitsprak. In 1980 zei Langereis dat hij vindt dat de PvdA-top gelijk heeft door er nu niet over te beginnen. „Zolang mensen hun eigen mens-zijn nog niet zo kunnen opvijzelen dat ze niet meer met een vlaggetje en een toeter langs de weg gaan staan wapperen voor allerlei autoriteiten, is de zaak er niet rijp voor. Den Uyl heeft goed gereageerd op de troonsafstand.“ Volgens Langereis is dat mede veroorzaakt door de manier waarop Juliana het bekendgemaakt heeft. „De koningin had tevoren moeten zeggen: jongens, ik kap ermee, mijn dochter komt en wat vinden jullie daarvan? Maar dat heeft ze niet gedaan. Overigens maak ik me er geen zorgen over. Beatrix zal het slechter doen dan haar moeder en dan komen de republikeinen en anti-monarchisten vanzelf.” aldus Langereis in de Volkskrant van 23 februari 1980.

werk in uitvoering

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/langereis.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)