Groothandel in speelgoed en importeur van hobby en modelbouwartikelen in Krommenie. Het bedrijf is in 1903 geleidelijk ontstaan doordat de beurtschipper Huibert Reijne in zijn vrije tijd huishoudelijke artikelen ging maken van het krattenhout dat in zijn schip achterbleef. Uit deze bezigheid, hij maakte bijvoorbeeld mangelplankenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMangelplanken

Vroeger bij het 'matigelen' ('gladmaken') van het wasgoed gebruikte smalle (vlakke of bolle) planken, waarmee met kracht over de rollen in de mangelpers werd gewreven. Het werd traditie deze mangelplanken met ornamenten, rozetten, spreuken, versjes enz. te versieren.
en keukenrekken, groeide de houtwarenindustrie firma H. Reijne.

De beurtvaartonderneming werd opgeheven en Reijne bouwde samen met twee zoons het bedrijf uit tot een forse fabriek met onder meer een eigen zagerij. Er werden allerlei huishoudelijke voorwerpen, zoals trappen, droogrekken en boxen, gefabriceerd, maar ook bijvoorbeeld kinderstoelen, sleden en de vroeger bekende 'vliegende hollanders'. Door de bemoeienis met de speelgoedfabricage groeide voorts een importafdeling van speelgoederen waaronder Märklintreinen. De onderneming stond lang onder directie van C. Reijne Hz. en P.J. Avis.

In 1971 is de meubel- en houtwarenfabriek afgestoten en ging Reijne & Zonen verder als handelsonderneming, om uit te groeien tot landelijk belangrijke importeur van speelgoed en hobby-artikelen, onder directie van H.J. Avis.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/reijne.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)