schaap_jan_2

Zaandam 18 mei 1928 - Wormerveer 26 mei 2014

Jan Schaap, dirigent en docent directie harmonie en fanfare. Jan Schaap studeerde klarinet, theorie en koor- en orkestdirectie aan het Utrechts Conservatorium. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag behaalde hij het diploma directie harmonie en fanfare. In Madrid studeerde hij bovendien orkestdirectie bij Igor Markevitsj.

Hij dirigeerde veel bekende harmonie-orkesten, onder andere Verkades Harmonie en de Rijkspolitiekapel. Als docent voor harmonie-/fanfaredirectie was hij verbonden aan het Conservatorium te Alkmaar en aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam. Via de opleiding aan de Volksmuziekschool te Alkmaar heeft hij ook een groot aantal amateurdirigenten afgeleverd.

Als dirigent van de door hem in 1968 - in samenwerking met regisseuse Mieke de Goeje - opgerichte Opera Zaanstad voerde hij een aantal onbekende of zelden gespeelde opera's uit. Zo reconstrueerde hij uit het originele handschrift van Gaetano Donizetti de opera's Il Borgomastro di Saardam (1973) en Francesca di Foix (1982). Deze uitvoeringen trokken ook internationaal de aandacht.

(zie ook Muziek 4.1)

  • schaap_jan_2.txt
  • Laatst gewijzigd: 2018/03/27 07:15
  • door zaanlander