shebi-kemi

Dit is een oude revisie van het document!


Ook wel Sheby-Kemi of Naarden-Kemi, voormalige glycerinefabriek, onderdeel van het Unilever-concern. N.V. Chemische Fabriek Naarden en het Finse Kemi Oy besluiten in 1961, in samenwerking met Union Bag-Camp Paper Corporation, V.S., tot de bouw van een fabriek voor gefractioneerde tall-olie op het terrein van Naarden-dochteronderneming Jan Dekker aan de Hogeweg te Wormerveer.

Hiervoor werd een nieuwe vennootschap opgericht: N.V. Chemische Fabriek Naarden-Kemi. De vennootschap produceerde vetzuren uit tall-olie, ook wel vloeibare hars, een afvalproduct van de Zweedse papierfabricage. Met het projekt was rond ƒ6 miljoen gemoeid. Als uitgangsprodukt beschikte Naarden-Kemi over ruwe tallolie, een bijprodukt van de cellulosefabricage. De grondstoffenpositie werd gegarandeerd door de deelneming van Kemy 0y, een belangrijke Finse cellulose-industrie. Naarden-Kemi is slaagde er in de know-how voor de gefractioneerde destillatie van tallolie te verwerven van de Union Bag-Camp Paper Corp., één der grootste papierprodukten ter wereld.

De Chemische Fabriek Naarden zal zich, behalve met de leiding van de onderneming, ook belasten met de research en ontwikkeling op dit gebied. Het nieuwe bedrijf te Wormerveer, zo werd in de jaarvergadering van bestuurszijde medegedeeld, zou een groot, bijzonder kapitaalintensief, geautomatiseerd bedrijf worden. De Chemische Fabriek Naarden beschikte over voldoende liquide middellen om haar deel in de investering uit eigen middelen te financieren. Er waren ook nog andere plannen, die in een fase van vordering verkeerden. Mochten deze plannen doorgang vinden, dan zou het kunnen zijn dat het terrein van Jan Dekker te Wormerveer te klein wordt. Er zal dan naar nog een ander terrein moeten worden uitgezien. De Chemische Fabriek Naarden neemt in haar branche een leidende plaats in. Research-resultaten zijn van gunstige invloed op de omzet en hebben geleid tot een kostprijsverlaging voor de bestaande produkten. Daarnaast levert de research, die op de toekomst is gericht, gunstige wetenschappelijke resultaten op.

Tall-olie is een bijprodukt van de cellulosebereiding uit naaldhout volgens het sulfaatprocédé. Het bevat vrij veel onverzadigde vetzuren en harszuren; zij worden door fractionerende destillatie gescheiden en in de lakharsfabricage gebruikt. Tall-olie was van belang voor de fabricage van papier, drukinkt, kunsthars, lakken, asfalt, linoleum, zeep en hulpstof voor metaalindustrie en mijnbouw. Tallolie-vetzuren werden in de verfindustrie als bindmiddel gebruikt. Ook de samenstelling van drukinktharsen maakte deel uit van de produktie. De verwerkingscapaciteit bedroeg 16.000 ton per jaar.

Zeer groot is het aantal harsen dat ten behoeve van de lak-, verf- en inktindustrie door modificatie van glyceryl-ftalaatesters met drogende en niet-drogende oliën en met vetzuren wordt gemaakt en dit aantal breidt zich, voor specifieke toepassingen, nog geregeld uit. Lakharsfabrikanten als Drost, Kiewiet de Jonge, Pieter Schoen, Molijn en Wagemakers dragen tot deze ontwikkeling bij.

Shebi-Kemi was in de jaren '60 vele malen in het nieuws. Langs het bedrijf fietsende dames deden herhaaldelijk aangifte bij de politie dat op raadselachtige wijze gaten en ladders ontstonden in hun kostbare nylonkousen. Er zou een geheimzinnig verband moeten bestaan met de door Shebi-Kemi gebezigde chemicaliën. Dat verband is ondanks een diepgaand onderzoek nooit aangetoond.

1 september 1972 wilde de CPN-fractie Wormerveer een nauwkeurige opheldering over oorzaak, omstandigheden en gevolgen van twee explosies die de dag daarvoor plaats vonden. Eén of meer tanks op het terrein ontploften waardoor het terrein overspoeld werd met hete olie terwijl de omgeving hinder van de verpestende stank ondervond. Met name wil de fractie weten in hoeverre hier sprake is geweest van een overtreding van de voorschriften ingevolge de hinderwet of van een tekortschieten van dit soort voorschriften. De fractie vraagt het college of ze bereid is, vooruitlopend op strengere voorwaarden, in een toekomstige nieuwe hinderwetvergunning, maatregelen per direct dwingend voor te schrijven die de omwonenden beter beschermen.

Tijdens een hoorzitting februari 1973 werden vier bezwaarschriften behandeld tegen dieptelozingen van Sheby Kemi, een dochterbedrijf van Unilever te Wormerveer. Jaarlijks pompte men hier 35 ton organische afvalstoffen in de grond. De waterleidingbedrijven in Noord-Holland hebben ernstige bezwaren tegen de dieptelozingen. Afvalstoffen kunnen zich naar alle zijden verspreiden, aldus de directeur van het Provinciaal waterleidingbedrijf Noord-Holland. De directie van het bedrijf stelde dat zij met de lozingen zal stoppen zodra er betere methoden voorhanden zijn. Een onderzoek naar biologische zuivering zal vermoedelijk in juli gereed zijn. Gedeputeerde Staten zullen later een beslissing nemen. Op 29 mei wordt duidelijk of Sheby-Kemi een vergunning krijgt voor dieptewellozingen, aldus gedeputeerde O. de Jong.

Februari 1978; sluiting van de Tall-olieverwerking, bij het chemische bedrijf Sheby-Kemi in Wormerveer is volgens de leiding van het bedrijf onvermijdelijk. Door deze sluiting zal het werk voor de technische afdeling, de verkoop, het laboratorium en de administratie verminderen. Daardoor verliezen ongeveer 50 medewerkers hun baan. Internationale overcapaciteit in de bedrijfstak, ernstig gebrek aan de grondstof tall-olie en scherpe prijsstijgingen stellen Sheby-Kemi sinds 1975 voor toenemende moeilijkheden en oplopende, relatief zeer hoge, verliezen. Er is geen uitzicht op een verbetering van de vooruitzichten. Met vakbonden en ondernemingsraad wordt over de sluiting overlegd.

Een jaar later, 1979, ziet het bedrijf de verkoop van drukinktharsen bedreigd vanwege sterke concurrentie door harsen met een minder schadelijke samenstelling. Over het samenvoegen van de beide laboratoria van Unilever tot één vestiging in Vlaardingen lopen, nog onderhandelingen met vakbonden en ondernemingsraden.

Sheby-Kemi.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/shebi-kemi.1478689133.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 18:06
  • (Externe bewerking)