Het in 1964 opgeleverde pand van De Zaanlandse schoenhandel aan de Westzijde

Schoenhandel, geruime tijd gevestigd in Zaandam en Wormerveer met nog eens acht filialen elders in Noord-Holland. De Zaanlandse Schoenhandel werd opgericht door Anne de Vries, zoon van een Friese barbier en schoenmaker uit Wolvega, en diens vrouw Martha Kuitert.

Zij waren aan het eind van de 19e eeuw onafhankelijk van elkaar naar Amerika geëmigreerd, waar zij elkaar ontmoetten en zich verloofden. Toen de berichten uit Nederland gunstiger werden, keerden zij samen terug en huurden zij aan de Zaandamse Westzijde een pand in 1899) waar zij een schoenenzaak begonnen. In 1907 werd voor 14.000 gulden een groot herenhuis aan de Westzijde gekocht, waarin winkel, hoofdkantoor en expeditiecentrum tot 1988 bleven gehuisvest.

In 1912 werd in Hoorn een filiaal geopend, in 1934 in Alkmaar. Na de oorlog werden vestigingen geopend, soms onder een andere naam, in Wormerveer, Amsterdam, Beverwijk, Heemskerk, Heerhugowaard, Den Helder en Purmerend. De directie werd later overgenomen door de drie zonen van Anne de Vries en Martha Kuitert en later weer door hun zonen en een neef. In 1988 werd verhuisd naar een pand aan de overkant van de Westzijde en werd de naam gewijzigd in De Vries Schoenen.

Rechts Westzijde 42 waar Walraven van Hall woonde

Bekend werd gemaakt dat het bedrijf, met name door te hoge personeelskosten, medio 1986 had het bedrijf circa 130 personeelsleden, in moeilijkheden verkeerde. Later werd de naam omgezet naar 'Nimco Pilot Store', de belangrijkste aandeelhouder, een schoenenfabriek in Gelderland. De winkel aan de Westzijde te Zaandam werd begin 1991 gesloten, Nimco in Wormerveer bleef toen nog open.

Walraven van Hall, landelijk belangrijk als leidend financier van het Nationaal Steunfonds en daarom één van de meest gezochte verzetsstrijders in Nederland huurde ooit het huis aan de Westzijde 42, dat stond op de plaats waar later het pand van de Zaanlandse Schoenhandel zou verrijzen. Hij woonde er van maart 1940 tot 12 februari 1945. Zijn vrouw bleef er tot 3 november 1952 wonen. Anna Maria Honig, weduwe van Sijne Jacob van der Goot verkocht het huis op 30 mei 1952 aan koopman Jan de Vries, directeur van de NV Zaanlandsche Schoenhandel. In 1964 werd Westzijde 42 gelijktijdig met Westzijde 40 gesloopt. Op dezelfde plaats kwam een geheel nieuw maar foeilelijk pand winkelpand te staan, gebouwd voor de NV Zaanlandse Schoenhandel.

In 1984 verscheen een 45 pagina's tellend boekwerk genaamd 'De geschiedenis van de Zaanlandse Schoenhandel vanaf de oprichting op 23 otober 1899 tot heden“ door Anne en Piet de Vries.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/zaanlandse1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)