Dit is een oude revisie van het document!
Zuidervermaning
De Zuidervermaning, gebouwd in 1731 en gelegen aan het Zuideinde 233 te Westzaan is één van de oudste gebouwen van Westzaan en incidenteel in gebruik als vermaanhuis van de doopsgezinde gemeente. Maar ook een culturele ontmoetingsplaats van het dorp. Door de bijzondere bouw en landelijke ligging is de kerk ook een evenementenlocatie.
Na de Reformatie van 1580 was het slechts aan gereformeerden voorbehouden een zichtbaar godshuis te hebben. Doopsgezinden hielden bijeenkomsten in schuren of woningen. Naar de leraar of vermaner werd hun vergaderplaats een vermaanhuis of vermaning genoemd.
De Fries Doopsgezinden in Westzaan stichtten al voor 1629 aan het Zuideinde hun eerste vergaderplaats. In 1664 werd een nieuwe vermaning gebouwd die wegens gebreken in 1731 werd afgebroken. Binnen zeven maanden tijd werd de Zuidervermaning gebouwd, met wit zand op de houten vloer. Zand, bedoeld om kans op brand in het houten gebouw te verkleinen, om vuil makkelijker te kunnen verwijderen én om te voorkomen dat de vloerplanken niet teveel water opnamen.
In de 19e eeuw werden enkele kleine herstellingen uitgevoerd. Grote restauraties vonden plaats in 1931-1932 en 1964. In 1979 werd het kerkgebouw overgedragen aan de Stichting Oude Hollandse Kerken. In 1995 werd het interieur naar de oorspronkelijke kleuren teruggebracht. De plaatselijke commissie Zuidervermaning Westzaan beheert en exploiteert de kerk. Inkomsten uit exploitatie zijn bedoeld voor restauraties en onderhoud. Extra financiële steun ontvangt de commissie van de Vrienden van de Zuidervermaning en sponsors.
De schuilkerk dreigt, zo bleek in 2017, in te storten omdat de fundering verrot is. De kosten van het funderingsherstel zijn hoog. Subsidies en opbrengst van exploitatie zijn niet toereikend. Hulp wordt gevraagd om te voorkomen dat deze kerk voor de Zaanstreek verloren gaat.