aafjes_jan_pieter

Assendelft 17 april 1911 - 14 april 1983

Aanvankelijk zuivelhandelaar te Krommenie, betrokken bij de regionale en later voorzitter van de landelijke organisatie in deze branche. Hij maakte zich sterk voor een schappelijke melkprijs. Jan Pieter Aafjes was later fractie-voorzitter en gemeenteraadslid voor de Partij van de Arbeid en geruime tijd wethouder van Krommenie, in welke functie hij tevens lid was van de Ontwikkelingsraad en bestuurslid van de Stichting de Zaanse Schansplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigStichting de Zaanse Schans

De Stichting Zaanse Schans is opgericht 1 oktober 1961 door zeven Zaangemeenten: Assendelft, Koog aan de Zaan, Krommenie, Westzaan, Wormerveer, Zaandam en Zaandijk. Het doel was de bevordering en totstandkoming van een typisch Zaanse Woonbuurt op een gebied in het uitbreidingsplan Zaanse Schans van de gemeente Zaandam.
.

De problematiek van de zuivelhandel, die dreigde te verdwijnen ten gevolge van de schaalvergrotingen bij de levensmiddelenhandel (de opkomst van supermarkten e.d.) bracht hem en anderen tot de oprichting van de NCM, Noordhollandse Coöperatieve Melkhandel, een inkoopcombinatie die een volledig levensmiddelenpakket nastreefde en de verkoop via “rijdende winkels” propageerde.

Deze winkelwagens werden een vertrouwde instelling, vooral op het platteland. De NCM had gedurende een aantal jaren een samenwerkingsverband met de SRV, een landelijke coöperatie met dezelfde doelstelling, maar ging later weer zelfstandig verder.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/aafjes_jan_pieter.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/09 23:21
  • (Externe bewerking)