Met twee vieringen nam de Adventcantorij na 42 ½ jaar afscheid van de Protestantse Gemeente van Zaandam onder de bezielende leiding van hoboïst/dirigent Ruud van der Brugge; op 21 april in de Westzijderkerk en op 5 mei in de kerk waar zij op 29 november 1970 ook haar eerste kerkdienst verzorgde: de Noorderkerk van waaruit de Adventcantorij uiteindelijk ook vaarwel werd gezegd.

De Adventcatorij in de Noorderkerk. (Foto: Ingmar van der Brugge)

Na eerst medewerking tijdens de dienst te hebben verleend verzorgde de cantorij een liturgische viering, begeleid door organisten Dick van Bezooijen en Greet Ballintijnplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBallintijn-Metz, Gretha

Gretha Ballintijn-Metz speelt met regelmaat op het orgel van de Zaandamse Noorderkerk, zij werkt mee aan vieringen in het ZMC, AMC en het AvL en heeft orgellessen gevolgd bij Gerrit Metz, Maaike Stapersma, Jaap Zwart en Cor Brandenburg. In Hilversum was zij repetitor van het Gereformeerd Kerkkoor van de Zuiderkerk. In Zaandam vanaf 1984 tot juli 2001 was zij organist van de Paaskerk. In 1996 volgde de benoeming tot tweede organist van de Oostzijderkerk in Zaandam.
, afgewisseld met lezingen door Ronald Ootjers en Ds. Jan van den Brink. Hiermee kwam een eind aan een lange periode van dienstbaarheid aan de eredienst binnen en buiten Zaandam.

Na jarenlang samen repeteren, meewerken aan diensten in kerken, verzorgingshuizen in en ziekenhuizen in Zaandam en Amsterdam viel het afscheid zwaar. De Adventcantorij bestaat niet niet meer, maar de stemmen zingen verder: in andere koren, in de kerk en gewoon thuis.

In het hart van deze viering stond het 'Lied van Geloof, Hoop en Liefde', dat ten doop werd gehouden tijdens de TV-vesper van 17 februari 1974 vanuit de Vermaning in Westzaan. Dit lied is voor de cantorij altijd een belangrijke inspiratiebron geweest.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/adventcantorij.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:04
  • (Externe bewerking)