akkerman_ir._jan

Zaandam, 20 mei 1872 – Den Haag, 10 maart 1954

Ir. Jan Akkerman 1872-1954

Ir. Jan Akkerman, directeur van de NV Techn. Handelmij. Akkerman & Co., gehuwd met Maria Elisabeth Knapen, voordien met Clara Elise Wafelbakker. Na de HBS te Zaandam te hebben bezocht, werkte Akkerman gedurende 21 jaar bij de HIJSM te Haarlem. Vervolgens studeerde hij te Delft aan de Technische Hogeschool, die hij in 1896 als werktuigkundig ingenieur verliet.

Hij trad in dienst bij Werkspoor, na korte tijd kreeg hij een aanstelling bij het technisch bureau Grendel & Hellendoorn te ’s Gravenhage; vervolgens behartigde hij tot 1907 de belangen van deze firma in Indië, de laatste vijf jaar als medevennoot. Van 1907-1926 was Akkerman werkzaam bij de Soerabajasche Machinehandel, de laatste jaren als directeur, voor welke maatschappij hij verschillende malen Indië bezocht.

In 1929 nam hij de dochtermaatschappij van de N.V. Soerabajasche Machinehandel over, genaamd NV Technische Handelmij Becker & Co., die na statutenwijziging de naam kreeg van N.V.Technische Handelmij Akkerman & Co. De Mij. importeert voornamelijk machines voor wegenbouw en brandweer. In 1927 leverden zij zeven grote spuiten voor de brandweer te Rotterdam; de grootste spuiten in Nederland.

Zij waren de enige importeur van de Delmag explosie-stampers, gebruikt bij de wegenbouw. De Akkerman-vulmassa-pomp, uitgevonden door Akkerman werd in Indië bij de suikerindustrie gebruikt. Akkerman was lid van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs en van de Vereniging van Delftse Ingenieurs.

Bron: Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/akkerman_ir._jan.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)