albion

Cricketclub in Zaandam, opgericht in 1885. De vereniging, die als enige in de Zaanstreek de cricketsport bedreef, heeft langer dan veertig jaar bestaan. In 1925 is het 40-jarig bestaan nog feestelijk gevierd. Het jaar van opheffing is niet gevonden. Aangezien de eerste Nederlandse cricketclub (UD in Deventer) in 1875 was ontstaan en de Nederlandsche Cricketbond in 1881 kon Albion worden beschouwd als een der oudste verenigingen. De oprichters waren L. Simonsz, J. Endt, J. Poel, J. Brat, N.H. Ebmeyer en E. van de Stadt.

Direct in 1885 werd vergunning verleend om op de Burcht te oefenen en wedstrijden te spelen. Doordat er bij de eerste de beste wedstrijd een handgemeen ontstond met het toegestroomde publiek, trokken B en W deze vergunning echter in. De club vond toen gastvrijheid op een weiland van de stalhouder C. de Boer aan het Krimperven.

Bijzonder populair is de cricketsport in Zaandam niet geworden. De vereniging telde waarschijnlijk nooit meer dan vijftig leden en nam slechts met twee elftallen deel aan de competitie. Het 'uniform' bestond uit een witte broek. een rood-wit gestreept tricot en een eveneens rood-wit gestreepte pet. In de jaren tachtig deed Zaanse hockeyclub “De Kraaien” nog een poging om belangstelling voor cricket te wekken, maar dat bleef zonder resultaat.

  • albion.txt
  • Laatst gewijzigd: 2016/04/24 13:44
  • (Externe bewerking)