Een Aldi distributiecentrum verrees in 1986 op industrieterrein Westerspoor aan de Kleine Tocht 44 te Zaandam. De investering waarmee vijf miljoen gulden was gemoeid leverde Zaandam tweehonderd nieuwe arbeidsplaatsen op. Voor de bouw van het circa 25.000 m2 omvattende centrum tekende van het Belgische NV Abetec, afkomstig uit Dendermonde. Het bedrijf plaatste in België alle distributiecentra van de Duitse supermarktdiscounter.

Volgens hoogleraar retailmanagement Laurens Sloot, aan de Rijksuniversiteit Groningen, verliest Aldi in 2012 al twee jaar klanten. Het marktaandeel zakte van negen naar acht procent, terwijl grote concurrent Lidl juist een positieve ontwikkeling doormaakt. ‘Aldi staat stil. Ze moeten nu dus wel het assortiment completer maken, de winkels meer aankleden en moderniseren om niet nog meer terrein te verliezen.’

De ruim 500 Nederlandse Aldi-supermarkten worden in 2019 beleverd vanuit negen dc’s die zich bevinden in Best, Culemborg, Drachten, Groenlo, Ommen, Roermond, Roosendaal, Zaandam en Zoetermeer. Iedere werkmaatschappij omvat 45 à 65 filialen, volgens het discountprincipe de ideale maat om te profiteren van schaalgrootte zonder nadelen van een te logge organisatie te ondervinden.

In een tijdsbestek van nog geen vijf weken realiseerde KIM Nederland voor het distributiecentrum van Aldi in Zaandam een volledige koelcel met expeditieruimte over 5300 m2, voorzien van meerdere schuif- en snelroldeuren. De grotere ruimte heeft de discounter nodig voor koelingen en het diepvriesmeubel. In een aantal filialen heeft Aldi inmiddels al twintig meter koelingen staan.

Lees ook de reportage Het Aldi-gevoel zit in de portemonnee uit 1992.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/aldi_distributiecentrum.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)