Elektrotechnisch bedrijf te Zaandam. Alreso werd opgericht in 1972 door Kornelis Tjalsma (1944-1996). Het bedrijf begon aan de Westzijde, verhuisde nog in het oprichtingsjaar naar het Breedweer te Koog, in 1974 naar het Zuideinde te Wormerveer, in 1976 naar de Zeemansstraat te Zaandam, in 1984 naar de Aris van Broekweg te Zaandam en in 1986 naar het voormalige Johannes-ziekenhuis, dat leeg was gekomen door de fusie tot De Heel, aan de H. Gerhardstraat. Alreso was aanvankelijk vooral actief op het gebied van de automatisering, nadien steeds meer op het gebied van de hoofdfrequentietechniek en micro-elektronica.

Het bedrijf hield zich bezig met het doen van ontwikkelingen voor derden en, daaruit voortvloeiend, de productie en verkoop van eigen producten, zoals zenders ten behoeve van particuliere of openbare personenoproepnetwerken, semafoonnetwerken, geavanceerde ontvangers, identificatiesystemen, besturingssystemen, remote control systemen, telecommunicatiesystemen waaronder omroep- en intercom- en personenoproepsystemen en voorts diverse halffabrikaten voor klanten.

Het bedrijf richtte zich op Nederland, Engeland en vooral Duitsland, op de telecommunicatiemarkt, spoorwegen, luchthavens, chemische- en voedingsmiddelenindustrie.

In september 1985 werden de aandelen verkocht aan J. F. de Regt Holding in Capelle aan de IJssel, die gericht is op de offshore en geofysische industrie en vestigingen bezit in Engeland, de Verenigde Staten, Australië en Singapore. Alreso werd een volledige dochter van deze groep. In 1987 werkten bij het bedrijf circa 100 mensen; de omzet lag boven de f 10 mln. In 1989 volgde het faillissement. Het bedrijf zou een omvangrijke schuldenlast hebben opgebouwd.

TMP Europe Holding zette via een nieuwe werkmaatschappij, Alreso Electronics, de activiteiten voort van het failliet verklaarde Alreso Elektronica. Ongeveer 45 van de 70 ontslagen Alreso-werknemers traden in dienst van TPM.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/alreso.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)