baker

Hoorn 8 december 1944

Artiestennaam van de Wormerveerder Hans Bouwens, leider van de popmuziekformatie The George Baker Selection. Zanger/gitarist Baker speelde eerder in de band Soul Invention.

Aangezien het soulrepertoire hem onvoldoende commerciële mogelijkheden bood, ontbond hij deze formatie. Zoekend en experimenterend ontwikkelde hij nadien zijn eigen stijl, al herkenbaar aanwezig op de eerste LP van de George Baker Selection, Little Green Bag uit 1969, tevens de titel van de eerste top-40-hit.

De Nederlandse pop-encyclopedie omschreef deze stijl aldus: ,,Baker leent veel elementen van de oer-Hollandse hoempapa en voegt daar modieuze snufjes uit bijvoorbeeld country aan toe.“ Grootste hit werd de single Paloma Blanca, die in dertig landen werd uitgebracht en waarvan vijf miljoen exemplaren werden verkocht. Volgens de pop-encyclopedie werd Baker hiermee de belangrijkste exporteur van Nederlandse muziek.

The George Baker Selection werd later door Bouwens opgeheven, waarna hij in 1982 terugkwam met de nieuw geformeerde groep George Baker and his Band. Hij is nog steeds muzikaal actief en werd uitgenodigd voor een tournee van drie weken door de Sovjet Unie.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/baker.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)