bakker_cor

Zaandam, 2 oktober 1918 - 18 december 2011

Cor Bakker, beroepswielrenner van 1942 tot 1955, lid van de Zaanse wielervereniging DTS, zowel actief op de weg als op de baan; op beide werd hij gerekend tot de Nederlandse top. Als deelnemer reed hij 18 zesdaagsen waarvan hij er één in Barcelona in 1952 winnend afsloot. Amsterdammer Henk Lakeman, bijgenaamd 'De Zingende Wielrenner' was zijn vaste zesdaagse-partner. Zij vulden elkaar goed aan, Bakker was sterk in de jacht; Lakeman een uitstekend sprinter.

Bakker werd in 1948 gekozen tot renner van het jaar. Internationaal kreeg hij te maken met mannen als Fausto Coppi en Gino Bartali. In dat seizoen eindigde hij als zesde in de Ronde van Vlaanderen en nam deel aan de Ronde van Frankrijk. De zesde etappe maakte Bakker deel uit van een valpartij waardoor hij mede vanwege de tijdslimiet binnen een week uit de ronde werd gezet.

Cor Bakker dreef na zijn profcarrière een sigaren- annex kan­toorar­tike­lenwinkel op de hoek van het Skagerrak en de Prins Hen­drik­straat in Zaandam.

Zaankanter, schrijver en wielerliefhebber Gerrie Hulsing gaf een biografie uit over Cor Bakker met als titel 'een leven lang tussen de wielen'.

In 1978 gaf de Zwanenburgse wielerclub HSC De Bataaf een clubblad in de vorm van een special uit over de rol die Cor Bakker in de Nederlandse rensport speelde. De pdf van deze special, voorzien van vele foto's, is hier te bekijken.

Voornaamste resultaten:

  • 1948 1e in de 4e etappe Ronde van Nederland
  • 1950 2e in de Zesdaagse van Münster
  • 1952 1e in de Zesdaagse van Barcelona met Henk Lakeman
  • 1953 1e in koppelkoers Berlijn; 1e in Koppelkoers Bielefeld

Bakker was lid van verdienste van de Nederlandse wielerbond. In 1996 ontving hij de gouden KNWU-speld.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/bakker_cor.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)