Frankfurt am Main, 29 augustus 1925 – Den Haag, 9 september 2014

Marion Bienes, dierenrechtenactiviste, operettezangeres, mannequin en cabaretière die als Duitse van Joodse afkomst de Holocaust overleefde. Nadat ze terugkeerde uit het concentratiekamp Bergen-Belsen werkte ze als operettezangeres en cabaretière, eerst in New York, later in Amsterdam, Berlijn en Locarno. In 1975 eindigde deze carrière en voerde zij acties tegen vivisectie.

Ze werd wereldwijd bekend door zich dagenlang op te sluiten in een kooi op centrale plekken in steden als Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Zwolle, Londen, Brussel, Washington D.C. en New York. De kooi werd gebouwd door een kooienbouwer van dierentuin Artis. In 1989 richtte ze de “Stichting tot Afschaffing van Dierproeven” (SAD) op. Ze had kritiek op de Anti Vivisectie Stichting (AVS) in Den Haag. De AVS zou volgens Bienes aandelen hebben van Unilever en Akzo die proefdieren gebruikten om medicijnen te maken.

Marion Bienes woonde in de periode 1976-1987 aan de Peperstraat 30 in Zaandam. Na het overlijden haar moeder, eind 1987, verbleef zij meestal in Amsterdam, maar continueerde tevens haar aanwezigheid in Zaandam tezamen met haar levensgezel Vincent, tot diens overlijden in 2006. Lees verder op Wikipedia en marion bienes.nl.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/bienes_marion.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)