bij

Puddingfabriek De Bij werd in 1899 opgericht naast de bestaande N.V. Stijfselfabriek 'De Bijenkorf' uit 1895 voor het maken van maïsstijfsel. In de loop der jaren werden er onder andere maizena de Honig-bakmixen en John-Moirpudding geproduceerd evenals artikelen van het merk AJP, een Groninger puddingfabriek wiens merk in 1975 wordt ingelijfd. Na sluiting in 2003 bleef de voormalige Honigfabriek een beeldbepalend industrieel gebouw aan de Zaan. Eind 2014 is de fabriek verbouwd en aangepast aan de nieuwe functie als bedrijfsverzamelgebouw en creatieve broedplaats de Honigfabriek.

Juli 2017 maakt eigenaar Riverside Lofts bekend dat het in slechte staat verkerende fabriekspand moet wijken voor een appartementencomplex. De organisatie maakt zich sterk om voor de 65 kunstenaars in de creatieve broedplaats zo spoedig mogelijk een locatie elders te vinden.

Fabriek te Koog, zie: Honig Merkartikelen bv (HMA)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHonig Merkartikelen bv (HMA)

Fabrikant van en handel in levensmiddelen, oorspronkelijk onderdeel van Koninklijke Scholten Honig na de opsplitsing van dit concern eerst dochter van de nv Centrale Suiker Maatschappij te Amsterdam (CSM), daarna dochter van de H.J. Heinz Company: hoofdkantoor in Zeist, productiebedrijven te Utrecht.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/bij.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)