bischoff

Manufacturen- en textielhandel te Zaandam, opgericht in 1895, verdwenen in 1980. Bischoff, in de jaren voor en na de Tweede Wereldoorlog een uitgebreide winkelketen, werd begonnen in 1895, toen Willem Bischoff een kleine manufacturenhandel begon op de hoek van de Stationsstraat en de Westzijde te Zaandam. Op dezelfde plaats werd in 1905 begonnen met de bouw van een monumentaal winkelpand.

Het assortiment aanvankelijk uitsluitend bestaand uit metergoed. gemaakte waren (zoals mantels) en manufacturen - werd hierna aanzienlijk uitgebreid. Bischoff werd een textielhandel in de ruimste zin van het woord, met manufacturen, woningtextiel en heren- en damesconfectie. Na een periode van gestage groei had het bedrijf naast de Zaandamse vestiging in totaal vijftien filialen in het land.

Na de oorlog werd het Zaandamse bedrijfspand ingrijpend verbouwd; het kreeg onder andere een nieuwe luifel en etalage eilanden. In het Zaandamse bedrijf werkten toen circa honderd mensen, ook al doordat de inkoopafdeling en de afdeling voorraadbeheer hier waren gevestigd. In het bedrijfspand waren ook aparte ruimtes voor inwonend personeel.

Omstreeks 1970 begon de achteruitgang voor Bischoff. Fusie met, of overname door de textielconcerns Gerzon en Schröder wist het bedrijf te voorkomen. Bischoff kon zelfstandig door blijven gaan, maar kromp in. Filialen en activiteiten werden afgestoten. Eind 1971 stopte Bischoff met de verkoop van dames- en herenconfectie, en specialiseerde het bedrijf zich in woninginrichting.

In 1978 vertrok Bischoff uit het bedrijfspand op de hoek van de Stationsstraat naar een veel kleiner pand aan de Gedempte Gracht; het oude pand werd verhuurd aan Kwantum-hallen. Deze overgang bracht het bedrijf nog een korte periode van bloei. Het gespecialiseerde assortiment van tapijt en gordijnen sloeg aan, en winkels meteen soortgelijk assortiment werden geopend in Purmerend, Zwolle en Hoorn, steden waar op dat moment veel nieuwe woningen werden gebouwd. Het instorten van de bouwmarkt in 1980 betekende ook het einde van Bischoff, ofschoon de zaak in Hoorn nog enige tijd zelfstandig door de bedrijfsleider werd voortgezet. Bischoff bestaat thans (1989) nog uitsluitend als vastgoedmaatschappij .

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/bischoff.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/06/14 08:03
  • (Externe bewerking)