Dit is een oude revisie van het document!


Toneelspel geschreven door G.J. Honigplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHonig, Gerrit Jan

Zaandijk 24 november 1864 - Zaandijk 22 augustus 1955

Zaans historicus. Gerrit Jan Honig, zoon van Jacob Jansz Honig Jr en Neeltje Mulder, moet als kind al belangstelling voor de geschiedenis van de Zaanstreek hebben gekregen. Hij werd directeur van een boekhandel en drukkerij
en C. van der Zeyde ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van Zaandijk in 1894. Het spel is in dat jaar vijf maal opgevoerd door de toenmalige toneelvereniging “Bogaers`. Ruim vijftig jaar later, namelijk in 1946, volgden ter herdenking van de bevrijding nog enkele opvoeringen door een gelegenheids-ensemble van het (lange) naspel.

Dit naspel, een Zaanse bruiloft, moet geheel in Zaanse klederdracht worden gespeeld. Door de vele medespelenden en het thans ontbreken van voldoende authentieke kostuums zijn heropvoeringen in de toekomst ondenkbaar. De (overigens weinig boeiende, nogal trage) handeling van het spel is gesitueerd in de jaren 1793-'94. Aardig is, dat de tekst van de bruilofts-scène verscheidene 18e- en 19e-eeuwse liedjes bevat, deze zijn hierdoor bewaard gebleven.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/bloem.1498595713.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:48
  • (Externe bewerking)