honig_gerrit_jan

Zaandijk 24 november 1864 - Zaandijk 22 augustus 1955

Zaans historicus. Gerrit Jan Honig, zoon van Jacob Jansz Honig Jr en Neeltje Mulder, moet als kind al belangstelling voor de geschiedenis van de Zaanstreek hebben gekregen. Hij werd directeur van een boekhandel en drukkerij P. Out nv, daarnaast was hij conservator van de door zijn vader bijeengebrachte oudheidkundige verzameling, die in 1890 eigendom van de gemeente Zaandijk was geworden.

Honig bouwde een omvangrijke historische boekerij op, die na zijn overlijden merendeels bij Beijer in Utrecht werd geveild; de veilingcatalogus telde 2172 nummers. Gerrit Jan Honig leverde ettelijke bijdragen in gedrukte vorm aan de kennis der geschiedenis van onze streek. Zijn indrukwekkende 'genealogisch-historisch-economische studiƫn' onder de titel 'Uit den gulden Bijkorf', Koog 1952, zijn het meest bekend, daarnaast verschenen artikelen in de Zaanlandsche Jaarboeken 1932 en 1934 en in maandblad De Zaende.

Veel eerder, in 1894, had hij al het toneelspel De Bloem van Zaandijk geschreven. Zie ook bij Historiografie.

Zijn zoon, Jan W.A. Honig. (1899-1967) trad in zijn voetsporen en was eveneens zowel directeur van P. Out nv als conservator van de oudheidkundige familieverzameling, thans de Oudheidkamer te Zaandijk. Een andere zoon, Jacob Honig, was een verdienstelijk amateurschilder, die onder de van fantasie getuigende schuilnaam Isaac Bofkonty werkte.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/honig_gerrit_jan.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)