Producent van verpakkingen voor levensmiddelen te Zaandam. Het bedrijf werd opgericht in 1898 door de 19-jarige Daan Bolding. Aangezien hij op dat moment niet handelsbevoegd was moest zijn moeder, die een bakkerij had aan de Westzijde in Zaandam, enige jaren als eigenares optreden. De naam van het bedrijf luidde toen 'Firma Wed. W. Bolding', met als aanduiding 'Handelsdrukkerij en Papierhandel'. Het bedrijf vestigde zich in 1950 aan de Provincialeweg 200 te Zaandam. Tot het midden van de jaren vijftig van de 20e eeuw fabriceerde het in hoofdzaak wikkels voor margarine, boter en vetverpakkingen. Sindsdien hebben verpakkingen voor andere levensmiddelen als koek, biscuit, en koffie de overhand gekregen. Ook verpakkingen voor farmaceutische en cosmetische producten en aluminium deksels maakten deel uit van de productie.

Het Zaanse Papierwarenbedrijf wordt halverwege januari 1969 overgenomen door de Vereinigte Aluminium Werke in Bonn. Formeel is het geaccepteerde bod op het ƒ 412.000 groot zijnde aandelenkapitaal van Bolding uitgebracht door Chelnische Blattmetal, een dochter van de VAW. Ook de Nederlandse Participatie Mij, die een bedrag van ƒ100.000 in Bolding had, heeft dit aan Blattmetal overgedaan. Bolding, had in 1969 50 mensen in dienst. De Vereinigte Aluminium Werke had 12.000 personeelsleden en produceerde 75% van het aluminium, dat in Duitsland werd vervaardigd.

De Nederlandse Participatie Maatschappij te Amsterdam bezat honderdduizend gulden nominale aandelen Bolding. Ook de NPM heeft het Duitse bod aanvaard. Welk bedrag daarmee was gemoeid is niet bekend gemaakt.

Bolding werkte al verscheidene jaren samen met Rheinische Blattmetall, één van de grootste Europese leveranciers van aluminiumfolie en aluminiumband. Het Zaandamse bedrijf maakte de laatste jaren een snelle ontwikkeling door. Het marktaandeel nam belangrijk toe, met name op het gebied van de specialiteiten. De samenwerking met de Duitse groep beoogt op langere termijn deze positie en daarmee de continuïteit van de onderneming te waarborgen. Bovendien kan Bolding voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf profiteren van de ervaring en de kennis van nieuwe productie-technieken waarover de binnen de VAW samenwerkende bedrijven beschikken. Dit is de belangrijkste overweging geweest voor het samengaan. Financieel waren er geen problemen. De commerciële resultaten zijn de laatste jaren uitstekend geweest, aldus de directie van het Zaandamse bedrijf.

In 2000 werd Bolding Verpakkingen BV onderdeel van Goglio S.p.A. In 2002 werd de bedrijfsnaam Bolding Verpakkingen bv omgedoopt tot Goglio North Europe, gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en verkoop van flexibele verpakkingen, bestaande uit kunststof, aluminium en papier. Goglio produceert duplex en triplex laminaten voor koffie, aluminium deksels voor yoghurt en margarine, polypropyleen laminaten bakken (ook gemetalliseerd), alsook polypropyleen en/of polyethyleen laminaten voor chips en snacks. Ook hoge barrière triplex laminaten, met aluminium of gemetalliseerde polyester of met alu-vrij (EVOH) materialen, in het bijzonder geschikt voor voedsel als granen en voer voor huisdieren maken deel uit van het assortiment. Het bedrijf richt zich bovendien op sealing van containers, de bouw van machines voor klanten en het leveren van folies.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/bolding2.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)