booij_garage_k

Garage K. Booij, garagebedrijf aan het Zuideinde 44, te Koog aan de Zaan. Op de plaats waar Garage Booij is gelegen stond ooit de uit 1648 stammende en rond 1880 gesloopte oliemolen De Reus. De daar aan grenzende machinale oliefabriek in pakhuis De Reus ging in 1919 op de fles. Het vrijgekomen pakhuis gaf daarop onderdak aan een taxi-onderneming onder de naam garage Hoogendijk.

In 1938 werd het pand door Klaas Booij aangekocht. Vanaf dat moment verkreeg Booij dealerschappen van verschillende merken als International Harvester, Krupp bedrijfswagens, Hansa, Borgward, Goliath, Skoda, Wolseley, Riley, Matra, Lancia en in 1980 het agentschap voor Suzuki personenauto’s. Garage Booij specialiseerde zich rond de jaren ’70 in het Engelse handgemaakte automerk Morgan. De garagehouder is naar alle waarschijnlijkheid de enige Morgan-specialist in Nederland.

De opvallende natuurstenen gevel van het pand kwam rond 1919 naar Koog en is afkomstig van de Leidsche Auto- en Taxi-onderneming Lato, ontworpen door architect Hendrik Jesse (1860-1943). In 1917 ontving architect Jesse een prijs voor het exterieur. Na twee jaar trok de Lato zich terug vanwege een faillissement en besloot de nieuwe eigenaar de gevelopbouw van Steenstraat 55 uit de sleutelstad te verwijderen. De fraaie voorgevel werd daarop veilig gesteld en kreeg een tweede jeugd tussen de groene houten huisjes aan het Zuideinde.

De garage speelt een rol in de film Radeloos (2008), naar het gelijknamige boek van Carry Slee. In de aftiteling van Lover or loser wordt gebruik gemaakt van een Morgan uit Booijs garage.

Bron: o.a. Conam

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/booij_garage_k.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)