Assendelft, 16 april 1891 - Klötze 17 mei 1945

Petrus (Piet) Boon was woonachtig aan de Dorpsstraat 683 in Assendelft, als vader van vijf dochters en zoon Gerard. Piet Boon was sigarenmaker, met vier broers eigenaar van de sigarenfabriek aan de Dorpsstraat 674. De fabriek telde tien personeelsleden.

Piet Boon verleende in de bezettingstijd onderdak aan de onderduiker Arie Krom uit Uitgeest en een Italiaanse soldaat. Hij verkeerde in het verboden bezit van een radio en verspreidde berichten van Radio Oranje op zondagmorgen via briefjes die de kerkgangers aan elkaar doorgaven. Onder hen was een informant aanwezig die de bezetter daarvan op de hoogte stelde. Boon was tevens medewerker van de illegale Typhoon.

Met zoon Gerard en de onderduikers werden zij op 23 januari 1945, van elkaar gescheiden, ingesloten op het politiebureau van IJmuiden. Van daaruit verhuisden zij enkele maanden later naar de Weteringsschans, cel B 219, hoogstwaarschijnlijk als Todeskandidaten. Gerard draaide het peertje regelmatig uit de fitting van de cel, zodat na opening van de deur niemand werd waargenomen waarop de deur weer werd dichtgegooid.

Vervolgens werden Piet, Gerard en Arie Krom naar kamp Amersfoort verplaatst, waar Gerard een ontsnappingspoging uitwerkte. Dat lukte dankzij medewerking van een Duitser die het niet zo nauw nam. De tip om naar het ziekenhuis te gaan en achtervolgers af te schudden bleek een gouden tip. Zij werden in een verkoeverkamer van het ziekenhuis met het bordje 'Stilte en net geopereerd' boven de deur gezet en verdwenen met de noorderzon. Gerard liep zonder noemenswaardige incidenten van Amersfoort naar thuishaven Assendelft en bracht de nacht door tussen de geiten in de schuur van overbuurman Van de Berg.

Vader Piet Boon nam geen deel aan de ontsnapping, bleef in Amersfoort achter en werd op transport gesteld naar Bergen Belsen. Daar wist hij wél aan het regime te ontsnappen en vond onderdak tussen de varkens bij een boer in het plaatsje Klötze. Piet Boon overleefde de oorlog maar kreeg in Duitsland met reuma en TBC te kampen. Piet stierf net na de bevrijding op 17 mei 1945 aan medische complicaties. Zijn ring werd via het Rode Kruis in Assendelft bezorgd dankzij de boer die hem onderdak verschafte. Een ring die sindsdien onlosmakelijk aan de hand van Gerard verbonden is.

Woensdag 8 januari 1947 werd in de Parochiekerk te Assendelft een plechtige Requiemmis voor Petrus Boon opgedragen. Gerard Boon heeft er voor geijverd dat het herinneringsmonument, waarop zijn vader wordt vermeld een definitieve plek kreeg bij de Rooms Katholieke Sint Odulphuskerk.

Zie: Tweede Wereldoorlogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTweede Wereldoorlog

De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Zaanstreek en haar inwoners kunnen niet los worden gezien van wat toen elders gebeurde. Bezetting, verlies van vrijheid, armoede, deportaties, spoorwegstaking, honger, verzet en executies, de Zaanstreek kreeg er haar deel van.
4.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/boon1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)