Wormerveer, 5 december 1884 - Amsterdam, 18 november 1954

Invalid Link
Deze ets van de kruising van de Keizersgracht en de Reguliersgracht is populair bij de toeristen, omdat men daar beide grachten met een groot aantal bruggen kan zien.

Cornelis Brandenburg, zoon van Klaas Brandenburg en Bregje Woerdeman, genoot zijn eerste onderwijs van zijn vijftiende tot achttiende jaar van Georg Rueter op de tekenschool voor kunstambachten te Amsterdam. In diezelfde periode was hij werkzaam als aardewerkschilder op de plateelbakkerij De Distel in Amsterdam. Gedurende drie jaren volgde hij avondlessen in het modeltekenen aan de Rijksacademie te Amsterdam, eerst onder August Allebé, later onder Antoon Derkinderen.

De etskunst, waaraan hij zich sinds omstreeks 1913 geheel heeft gewijd, leerde hij onder leiding van P. Dupont. Hij concentreerde zich volledig op het etsen en werd de belangrijkste etser van de Amsterdamse Grachten. Veel praktijk in de grafische vakken deed hij op bij de Chemigrafische kunstinrichting van Schnabel te Amsterdam. Hij groeide uit tot één van Nederlands grootste etsers van stadsgezichten en dan vooral van Amsterdam waar hij ook woonde en werkte. In deze stad was hij lid van Arti et Amicitiae. In het stadsarchief van Amsterdam zijn 64 etsen van hem aanwezig.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/brandenburg_cornelis.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)