brandweer_zaandam_kring_10

Op 19 december 1913 werd bij verordening door Burgemeester en Wethouders een reorganisatie doorgevoerd, waarbij onder anderen een aparte waterleidingploeg, ook wel Brandkraanbedieners genoemd, geformeerd moest worden. Op 1 januari 1914 ging de waterleidingploeg officieel van start met als onderkomen een ruimte aan het Dampad.

Eerste autoladder Kring 10 1939. Archief Jan van Meeuwen

De eerste autoladder kenteken NJ-20-61 was voorzien van een Geesink ladder met een lengte van 20 meter op een Dodge chassis gemonteerd. De tweede autoladder kenteken AB-80-67 was uitgevoerd met een Metz ladder met een lengte van 30 meter op een DAF chassis gemonteerd.

Na twintig jaar trouwe dienst werd hij vervangen door een hoogwerker. De autoladder werd verkocht en verdween uit beeld. Pas in 2003 dook hij weer op. Een hobbyist op zoek naar auto-onderdelen kwam op het erf van een boerderij bij Ulicoten terecht. Onder een blauw zeil, half verscholen in het struikgewas, stond een grote brandweerwagen. Op de deur was nog net het gemeentewapen van Zaandam te zien. De hobbyist melde zich op een bepaalt moment in de brandweergarage aan de Botenmakersstraat met de volgende mededeling: ‘Volgens mij heb ik jullie oude autoladder gevonden!’ Nadat geconstateerd was dat het inderdaad de Zaandamse autoladder was, heeft de post Botenmakersstraat geld beschikbaar gesteld om hem te kopen.

tweede autoladder Kring 10 1967. Bron: Stichting Autoladder Zaandam

De wagen werd op een oplegger naar Zaandam vervoerd. Om het voertuig weer in de oude glorie te herstellen werd de Stichting Autoladder Zaandam opgericht op 15 mei 2009 en heeft tot doel: het realiseren van de restauratie, en de instandhouding van de Zaanse DAF-METZ autoladder bouwjaar 1967 em het verrichten van handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

Stichting Autoladder Kring 10

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/brandweer_zaandam_kring_10.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)