breed

Alkmaar, 5 november 1950

Reijer Breed, lokaal- en later landelijk activist in de homo-beweging, kwam anderhalf jaar oud in Zaandam wonen en verhuisde op zijn elfde naar Wormerveer. Als bestuurslid van de afdeling Zaanstreek/Waterland van de Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit COC organiseerde hij enkele acties in de Zaanstreek, waarmee hij landelijk aandacht trok; hij verscheen in een aantal televisieprogramma’s. Daarop volgde begin jaren '80 het verzoek voor de VPRO-radio een programma te maken. Hij presenteerde het programma voor en door potten en poten onder de titel 'Ook zo' elke vrijdagavond tussen 8 en half 9 op Hilversum 3. De VPRO was de eerste omroep met een programma specifiek voor homo's. Een taak die later door de NTS werd overgenomen.

Nadat zijn vriend aan aids was overleden, schreef hij samen met de journaliste Inneke van de Bergen(1943-2014) het boek 'Is het waar dat Lefert aids heeft?', dat nadien ook in het Duits is vertaald. In 1989 zette hij een landelijk contactpunt op voor homoseksuele aids-weduwnaren.

In een column van 2 juli 2011 van het blad Gaynews liet Breed weten hoe zijn eerste homoseksuele contacten1) in de Zaanstreek verliepen.


  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/breed.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/09 12:24
  • door jan