Zaandijk, 24 september 1870 - Blaricum, 24 juni 1961

Anne Marthe Elizabeth (Annie) Bruin, beeldend kunstenaar, woonde en werkte in Laren. Zij studeerde onder leiding van J.L. Vleming te Zutphen en van J.D. Huibers te Amsterdam. Zij behaalde M.O. tekenen op de Rijksnormaalschool voor tekenonderwijs te Amsterdam. Schilderde en tekende voornamelijk bloemen, stillevens en landschappen. Een van haar meest bekende werken was De Schedelmeter.

Op 27 juli 1927 vond een tentoonstelling van schilderijen en pastels plaats van Annie Bruin in haar atelier aan de Pijlsteeg te Laren. De bewegingen van de nieuwe tijd in picturale zin zijn aan deze schilder- en tekenares ongestoord vooruitgegaan. Zij ziet het landschap het liefst geïdealiseerd, het hoofdkenmerk van de romantische periode uit de goede, oude tijd. Vandaar dat zij allerlei idyllische plekjes opzoekt in de natuur en deze tracht weer te geven. Zo bijvoorbeeld de kleine pastel Bank op het land en het Laantje, waarin Annie Bruin alles wat liefelijk, zacht en bekoorlijk is in prille lente oproept en uitbeeldt.

Zo ziet zij ook veel moois en intiems in een Oud muurtje en weet de markante lijn van een typisch-Hollandsch bruggetje in Volendam aardig te accentueren. Iets hoger greep de schilderes in haar pastel Boomgaard in maneschijn, waarin het blanke huis verdroomd staat in de stille eenzaamheid en de grillige schaduwen der bomen hun silhouet schrijven op de licht doorvloeide weide. Er zit stemming in deze pastel, een stemming van stille en heilige avondweelde. Na de bui geeft goed weer de lichtwerking in de lucht als aan de einder de wolken breken en de glans van de dag herrijst. Zo zijn er meerdere nummers op deze tentoonstelling, die de aandacht verdienen, als het huisje aan het einde van een laan, een schuitje op het strand, waar het water glinstert in duizenden gouden schilfertjes en het portret van een jongen, één der oudste schilderijen van Annie Bruin. H. v. C.

Hoewel zij bijna een mensenleeftijd in Laren woonde, werkte zij toch veel buiten de gemeente. Vooral Vlaanderen, en met name de oude stadjes Brugge en Gent, trokken haar en in eigen land bevredigde zij haar liefde voor het oude in de binnenstad van Utrecht. Voorts schilderde zij veel op de Veluwe en Volendam. Vlak voor haar tachtigste verjaardag maakte zij studies in de duinen van Zandvoort.

Zij exposeerde regelmatig op de tentoonstellingen van Vereniging van Beeldende Kunstenaars L'arti Blaricum, waarvan zij sedert de oprichting lid is. In 1950 brengt zij haar werk op deze wijze niet meer onder de ogen van het publiek. De Kerklaan is de Kerklaan niet meer vam de tijd toen Annie Bruin er kwam wonen. Haar kunstenaarsoog werd toen bekoord door de omgeving en zij heeft het beeld van dit straatje op het linnen vastgelegd. En het was niet het slechtste van haar werk, dat zij het hiermee aan haar buurman, de toenmalige dorpskleermaker, schonk!

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/bruin.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)