Zaandam, 1 september 1966

Stanley Burleson, (musical)acteur, zanger, danser en choreograaf. Burleson volgde zanglessen bij Gerard Meyer, Jan Polak, Adriaan van Limpt, Frits Hassoldt en Alberto ter Doest. Daarnaast kreeg hij dansles van Tine Teeling, Ineke Huissen en Rick Atwell.

Stanley speelde in Cats (1987/2006), Evita (1995/2007), Zeldzaam, Les Misérables, Move, Adèle In Casablanca, Simone & Friends, Karin In Concert, La Bloemen, La On Tour, Musicals In Concert, Musicals In Ahoy' (2002/2004/2006), Faya, Miss Saigon (2006/20012), Joe - De Musical, Chicago, Elisabeth, Fosse, 3 Musketiers, Passion, Beauty And The Beast, Disney's Musical Sing-a-Long en La Cage Aux Folles. Op dit moment speelt Stanley in Sister Act de rol van Curtis.

Hij deed de choreografie voor het TV-programma's van Karin Bloemen, John Kraaijkamp Musical Awards Gala (2000-2009) en Filmpje van Paul de Leeuw. Was choreograaf voor de theater-programma's La Bloemen, La On Tour, Boyband, Dancing Queens, Musicals In Concert II en Musicals In Ahoy, Ciske de Rat, Sunset Boulevard, Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat en Cirque Stiletto.

In 2010 nam hij de choreografie van Cirque Stiletto II en Crazy Shopping – De musical voor zijn rekening en afgelopen jaar van Absobloodylutely Bloemiliciously Fanf*ckintastic, de nieuwe show van Karin Bloemen. Ook heeft hij de staging gedaan voor de musical Aspects of Love en is hij verantwoordelijk voor de choreografie en regie van The Houdini Experience van Circus Hans Klok, Dancing Queens en Tango De Valentino.

Burleson was juryvoorzitter in het televisieprogramma Sterrenjacht (2004) en Let's Dance (2009). Speelde een gastrol in Baantje en Mijn dochter en ik.

Hij won de Gouden Notekraker (1998), een John Kraaijkamp Musical Award voor Beste Mannelijke Hoofdrol (Elisabeth & Passion) en voor Beste Choreografie (Ciske de Rat). Hij sleepte samen met zijn compagnon de nominatie Beste Choreografie voor JOSEPH And The Amazing Technicolor Dreamcoat in de wacht.

Stanley bracht in 2001 de solo cd Geef Me De Ruimte uit. Daarnaast leent hij zijn stem aan diverse tekenfilms, waaronder Mulan, Anastasia, Ice age, The Princess and the Frog en Puss in Boots

Bron: website Stanley Burleson

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/burleson_stanley.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)