dijkstra_hennie

Zaandam, 25 oktober 1912 – Zaandam, 1 maart 1994

Harmen Hendrik (Hennie) Dijkstra was de ZFC-doelman die op 23 april 1939 debuteerde bij het Nederlands elftal in een vriendschappelijke wedstrijd tegen België (3-2 winst). Dijkstra manifesteerde zich in 1939 tijdens de wedstrijd tegen het Belgisch nationaal elftal als ster van het veld.

Het kostte reserve-doelman Dijkstra twee jaar om 'vaste' Feyenoord-doelman Arie van Male van z'n troon te stoten. Als Dijkstra ook voor de strijd tegen Zwitserland wordt geselecteerd gooit de lange doelman van Feyenoord de handdoek in de ring en geeft te kennen niet meer in aanmerking te willen komen voor de selectie. Op 11 juni 1939 staat Dijkstra voor de derde maal onder de lat, ditmaal tegen Zuid-Slavië. Een wedstrijd die met 4-1 wordt gewonnen tijdens de Olympische dag.

Halverwege december 1939 ontstaan er conflicten met voorzitter Herberts van de Keuze Commissie als Dijkstra op de reservelijst wordt geplaatst ten faveure van VSV-doelman Michel. Dijkstra is wel aanwezig bij 63ste Holland-België maar vertikt het om als reserve-doelman op de bank plaats te nemen. Dijkstra staat ook voor het treffen met de Rode Duivels op 17 maart 1940 als reserve op de lijst maar mag zich verheugen op een stek tegen Luxemburg op 31 maart 1940. Geplaagd door een blessure ziet hij toch Van Male weer langszij komen. Het zou de laatste wedstrijd zijn van Oranje. Nederland staat aan de vooravond van een jarenlange bezetting waar geen mogelijkheid meer is voor internationaal voetbal.

Dijkstra speelde regelmatig in het Zwaluwenelftal onder andere met Abe Lenstra. Dit Zwaluwenelftal diende als voorbereiding voor spelers voor het Nederlands voetbalelftal en hield vaak het midden tussen wat we nu kennen als Jong Oranje en het Nederlands B-voetbalelftal. Dijkstra manifesteerde zich in 1939 tijdens de wedstrijd tegen het Belgisch nationaal elftal als ster van het veld.

Dijkstra speelde vanaf z'n aspirantentijd bij ZFC. Als gevolg van zijn aanstelling tot agent van politie te Amsterdam zag hij zich gedwongen bij het Amsterdamse APGS tussen de palen te gaan staan.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/dijkstra_hennie.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)