Docter, Gerhardus
Schoten 1 maart 1917 - duingebied bij Overveen 23 februari 1944
Ger Docter werkte als sportinstructeur, gespecialiseerd in zelfverdediging, in Zaandam. In de meidagen van 1940 diende hij bij een regiment Jagers. Medio 1943 weigerde hij zich te melden voor terugvoering in Duitse krijgsgevangenschap en trachtte hij via België, Frankrijk en Zwitserland uit te wijken naar Engeland. Bij de Zwitserse grens werd hij gearresteerd en veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf wegens deviezensmokkel en illegale grensoverschrijding. Na vier weken zag hij kans te ontsnappen uit Fort de Hauteville bij Talant/Dyon en keerde hij, het grootste deel lopend, terug naar Nederland.
Eind 1943 sloot hij zich aan bij de verzetsgroep Koog-Bloemwijk. Als zodanig nam hij deel aan enkele overvallen, onder andere die op het postkantoor van Purmerend op 11 januari 1944. Daarnaast regelde hij wapens voor de groep en bracht hij twee neergekomen Engelse vliegers naar een onderduikadres in Friesland. In opdracht van de illegaliteit nam Docter deel aan de mislukte aanslag op distributieambtenaar K. in Zaandijk, die de Zaanse verzetsman Jan Breeker, als LO-man betrokken bij de zorg over meer dan 100 onderduikers, eerst distributiebescheiden leverde, maar hem later chanteerde en dreigde met aangifte. Als gevolg van verraad werd Docter op 22 januari 1944 in Zaandam door de Sipo gearresteerd. Op 23 februari 1944 werd hij gefusilleerd in het duingebied van Overveen.
Bron: Eerebegraafplaats Bloemendaal
Zie: Tweede Wereldoorlogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTweede Wereldoorlog
De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Zaanstreek en haar inwoners kunnen niet los worden gezien van wat toen elders gebeurde. Bezetting, verlies van vrijheid, armoede, deportaties, spoorwegstaking, honger, verzet en executies, de Zaanstreek kreeg er haar deel van.