dolle_mina

Dolle Mina was een linkse, radicaal feministische actiegroep, ontstaan in december 1969. Met ludieke acties wilde zij de rechten van vrouwen verbeteren. Ondanks de formele rechten die vrouwen hadden, was er nog veel onrecht en achterstelling. De naam 'Dolle Mina' ontleende de actiegroep aan de bijnaam van de vrouwenstrijdster Wilhelmina Drucker (1847-1925). Deze strijdbare feministe van het eerste uur had als bijnaam ‘IJzeren Mina’. Wilhelmina Drucker streed tegen onrechtvaardige wetten en verouderde zeden.

Dolle Mina in Zaandam.

Deze groep kenmerkt zich door het voeren van ludieke acties waarvan zij hopen dat deze tot meer bewustzijn leiden.'s Nachts werden pamfletten geplakt. Op 3 april 1970 voert Dolle Mina in Zaandam een actie uit voor meer openbare toiletten en meer creches, onder meer door het Gemeentehuis aan de Burcht te bezetten. Er was een Pisbakkenactie voor openbare toiletten voor vrouwen. Hierbij werd aan burgemeester Laan een po met roze strik aangeboden. In 1970 werd een noodtoilet geplaatst op de Gedempte Gracht.

Bron: Tentoonstelling met de titel “Er is een stad waar vrouwen willen wonen”. De tentoonstelling gaf een overzicht van de Zaanse vrouwenbewegingen 1995 – 2000 en werd in 2022 georganiseerd door het Gemeente Archief in de hal van het stadhuis van Zaanstad.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/dolle_mina.txt
  • Laatst gewijzigd: 2023/10/05 14:25
  • door gisela