Zaandam 23 maart 1928 - Zaandam 20 oktober 2012

Maria van Dongen 1928-2012

Operazangeres, sopraan, met een internationale carrière, woonde enige tijd in Zwitserland.

In 1957 won Maria van Dongen de eerste prijs bij het Internationale Vocalistenconcours te Den Bosch. In 1958 viel ze in de prijzen bij het Concours van Genève. Dit leverde haar een contract op dat haar vanaf 1959 zes jaar verbond aan de opera van Zürich waar zij haar debuut maakte als Leonore in Verdi's La forza del destino. Internationaal bekendheid verwierf zij door optredens in tal van Europese theaters, zoals in 1962 bij de opera van Frankfurt en in 1963 de Londen Albert Hall, Teatro Comunale Bologna, Teatro Regio Parma en in het Teatro Verdi Pisa als Elsa in Lohengrin.

Een heerlijke stem. Dat is het unanieme oordeel over een nog geen dertigjarige Nederlandse sopraan, die in december 1957 haar eerste grote rol in de Amsterdamse Opera zingt: Maria van Dongen. Zij brengt de Koningin Elisabeth uit Don Carlos van Verdi op een zo overtuigende wijze, dat de zaal haar spontaan bij open doek huldigt. Later in het jaar blijkt Maria van Dongen inderdaad te voldoen aan de grote verwachtingen, die de operaminnaars van haar hebben en worden haar prestaties in Genève zelfs internationaal met een hoge onderscheiding gewaardeerd.

Zie ook: Muziekplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMuziek

Toonkunst, voortbrengselen der toonkunst. Muziek is de kunstvorm die berust op het ordenen van klanken. Er bestaan verschillende muziekvormen naast elkaar.

Over het muziekleven in het verleden van de Zaanstreek is niet erg veel bekend. Ongetwijfeld zal hier en daar, voornamelijk in de huizen van de gegoede burgerij, met meer of minder succes gemusiceerd zijn. Favoriete instrumenten waren de piano en de viool, instrumenten die voor de armere burgers te duur waren. Zij bespeelden het mond…

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/dongen2.txt
  • Laatst gewijzigd: 2022/10/02 10:13
  • door zaanlander