Eendracht, de
Naam van verscheidene molens in de Zaanstreek:
- Eendracht, de, Houtzaagmolen te Koog, bovenkruier. De lattenzager werd gebouwd omstreeks 1848. Hij heeft gestaan ten westen van de tegenwoordige spoorlijn, ten noorden van het Breedweer. In 1915 werd hij onttakeld, waarna hij door een motor werd aangedreven. Hij werd gesloopt in 1924.
- Eendracht, de, Houtzaagmolen te Oostzaandam, paltrok, bijgenaamd de Wurmenpot. De eerste vermelding van de balkenzager dateert uit 1722. De molen heeft gestaan aan en ten westen van de Gouw, in de omgeving van de Zuidervaldeursloot, en kwam in 1746 in slopershanden.
- Eendracht, de, Houtzaagmolen te Westzaandam, achtkante bovenkruier. De eerste vermelding van de balkenzager dateert uit 1723. Hij heeft gestaan aan de Westzanerdijk, ten oosten van de Gouw, en is na 1803 gesloopt.
- Eendracht, de, Houtzaagmolen te Westzaandam, kleine achtkante bovenkruier. De windbrief van de lattenzager werd gegeven in september 1724. Hij heeft gestaan aan en ten noorden van de Westzanerdijk, ten noorden van de Israëlitische begraafplaats. Wijze en jaar van verdwijnen zijn niet duidelijk. Volgens een vermelding zou hij in januari 1884 door brand zijn verwoest; in andere brandkronieken word hij niet genoemd.
- Eendracht, de, Houtzaagmolen te Westzaandam, bovenkruier. De eerste vermelding van de balkenzager dateert uit mei 1826. Hij heeft gestaan achter de Parkstraat, ten westen van het tegenwoordige Volkspark, en werd gesloopt in 1866.
- Eendracht, de, Pelmolen te Westzaan. Deze is dezelfde als de hiervoor vermelde hennepklopper De *Eendracht ten noorden en op enige afstand van de Almanaksloot, en werd gesloopt omstreeks 1795.
- Eendracht, de, Pelmolen te Westzaan. De enige vermelding dateert uit augustus 1790. Verdere gegevens ontbreken.
- Eendracht, de, Oliemolen en later papiermolen te Wormer. De windbrief werd gegeven in maart 1685. In 1727 werd hij omgebouwd tot papiermolen 'De Eendragt', die later de papiermolen worden zou, waar voor de eerste maal vellen met het watermerk van Van Gelder zouden worden geschept (dr. J. de Jongh van Gelder Zonen 1784-1934). In 1846 werd hij reeds door stoom aangedreven. Hij heeft gestaan aan de westkant van het Zaandammerpad, iets zuidelijk van de Dirkssloot, en werd in 1889 afgebroken en vervoerd naar Emst, waar hij als korenmolen werd herbouwd.