Voorheen Exter Aroma bv, fabriek van soep- en spijsaroma te Zaandam. Het bedrijf werd opgericht in 1928 door Roelof van Exter (1891-1961). Hij kocht van een erfenis een fabriekspandje aan het einde van het Sluispad te Zaandam, waar hij een vetsmelterij en een bescheiden productie van aromatische sausen begon. In het centrum van Zaandam haalde hij vet en beenderen op. Het maken van de hartige bouillons startte hij onder licentie van Nestlé (Maggi). De smaken werden bereid volgens authentiek recept en op traditionele wijze.

Op 9 augustus 1934 werd Exter getroffen door een felle brand in de vetsmelterij.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1941, kwam Roelof van Exter in contact met een Rus, die hem de bereiding leerde van Oosterse aromatische sojasaus. Prompt ging Van Exter over op de productie daarvan. Daarvoor werd een procestechniek ontwikkeld, gebaseerd op een authentiek Oosters recept van zo'n 2.600 jaar oud. Het product is in Nederland algemeen bekend onder de naam soeparoma, een natuurlijke smaakstof.

Gedurende de oorlogsjaren werd vet steeds schaarser; Van Exter verlegde het zwaartepunt van de productie naar spijsaroma. Na de oorlog groeide het bedrijf snel onder tweehoofdige leiding van Roelof van Exter en diens schoonzoon Jacob Hart. Later werd het bedrijf overgenomen door de twee zonen van Jacob: Jacob en Roel.

Er werd besloten de vetsmelterij stop te zetten, zodat het bedrijf zich volledig kon specialiseren in de productie van spijsaroma en bouillon. Werden destijds voornamelijk dierlijke grondstoffen gebruikt, later schakelde Exter over op juist veel plantaardige aroma’s onder andere op basis van gedrolyseerd plantaardig eiwit (HVP).

De behuizing aan het Sluispad werd te klein en nieuwe fabrieken en laboratoria werden gebouwd aan de Gerrit Bolkade in het Houtveld te Zaandam; het kantoor bleef tot 1988 gevestigd aan het Sluispad. Exter is gespecialiseerd in de aromafabricage, dat zijn aromatische bouillonpoeders, die worden toegepast in soepen, vlees- en visconserven, vleeswaren, vleesproducten, sausen, snacks, diepvriesmaaltijden en hondenvoer.

Het bedrijf exporteert naar alle werelddelen. In 1989 ontstonden plannen tot de bouw van een nieuwe fabriek. In 1990 werd Exter onderdeel van Gist-Brocades. Bij het bedrijf werkten in 1991 70 personeelsleden.

In 2009 neemt Exter de industriële aroma en gehydrolyseerde plantaardige eiwitten (HVP) van Heinz over.

Lees ook:

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/exter.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)