Koog aan de Zaan, 12 maart 1934

Marinus Fuit, beeldend kunstenaar, graficus, tekenaar, schilder. Aan de Grafische School van Amsterdam volgde hij een opleiding tot lithograaf. Als schilder en tekenaar droeg hij in belangrijke mate bij aan de nieuwe ontwikkelingen in de figuratieve kunst. Hij behoorde in zijn jongere jaren tot de stroming Figuration Libre.

Fuit ontving bij de opening van de beknopte tentoonstelling 'Marinus Fuit, zestig jaar kunstenaar' in 2011 de versierselen die hem toebehoren als ridder in de orde van Oranje Nassau. Burgemeester Bernt Schneiders verrichtte de officiële handeling bij Galerie Nieuw Schoten in bijzijn van Pieter Heiliegers, cultuurwethouder te Haarlem en voorzitter van de stichting Marinus Fuit.

Aan kleur, thematiek, compositie en kader biedt Fuit een uniek palet, dat ondanks persoonlijke contacten of vriendschap met Haarlemse collega's als Kees Verwey en Anton Heyboer, een eigenheid uitstraalt, die zijn oeuvre onvergelijkbaar maakt.

In 2014 werd Marinus Fuit 80 jaar, reden om op een aantal locaties in Haarlem zijn werk prominent onder de aandacht te brengen. Van maandag 1 juni tot en met zaterdag 18 juli 2015 was in de kooromgang van de Grote of St.-Bavokerk werk te zien van de Haarlemse kunstenaar.

Op 1 september 2018 vond in het Kunstcentrum Haarlem de opening plaats van de expositie ‘Van schets tot prent, werk van Marinus Fuit vanaf 1953.

Werk van Fuit is opgenomen in museale collecties als die van het Frans Hals Museum te Haarlem, het Stedelijk Museum te Amsterdam, de kunstcollectie van de Provincie Noord-Holland, Instituut Collectie Nederland, Museum Van Bommel-Van Dam in Venlo en het Stedelijk Museum te Schiedam. Marinus Fuit woont en werkt in Haarlem.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/fuit.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)