Oegstgeest 1903 - Zaandam februari 1966

Willem Albert van Gogh, geboren te Oegstgeest, vestigde zich in de jaren '30 aan de Provincialeweg 346 in Zaandam als bouwkundig tekenaar en architect BNA. Vóór de Tweede Wereldoorlog bouwde hij zeer veel eensgezinswoningen, in de Schildersbuurt, de Waddenbuurt en langs de Provincialeweg. Tussen 1940 en 1942 ontwierp hij in de trant van de Delftse School een woning aan de Westerhoutweg 3 voor de tuinbaas van Landgoed Westerhout in Beverwijk.

Na de oorlog ontwierp hij, als vaste architect van de woningbouwverenigingen Zaandams Volkshuisvesting en Centraal Woningbeheer, woningwetwoningen in laagbouw en etagebouw langs de H. Gerhardstraat, Kepplerstraat en Wibautstraat en de straten daarachter, alsmede het 500 woningen tellende complex etagebouw De Vijfhoek. Voor de woningbouwvereniging Goed Wonen werden langs de Prins Bernhardweg en de Heijermansstraat etagewoningen gebouwd.

In Koog kwam de Lindenboomschool en kleuterschool de Koppoter van zijn hand; in Egmond en Bergen ontwierp hij woningen en bungalows. In Landsmeer werden woningwetwoningen en het inmiddels voormalige bejaardenhuis De Keern gerealiseerd. Rond 1950 werd de Gortershofschool uitgebreid naar plannen van Van Gogh. Voor Garage Zwart ontwierp hij in 1960 de nieuwbouw voor een filiaal aan de Provincialeweg te Zaandam.

Van Gogh was lid van Zaans Schoon

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/gogh.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)