gorter4

Fabriek van stalen ramen, branddeuren, aluminium- en kunststof kozijnen. In 1936 ontstaan uit het veel oudere bouwbedrijf van de Gebroeders Gorter aan het Zuideinde te Wormerveer. In 1846 kocht Lammert Gorter het erf van de gesloopte oliemolen De Leeuwplugin-autotooltip__default, Zuideinde 31. Daarmee legde deze timmerman en molenmaker de grondslag voor een later gerenommeerd aannemingsbedrijf.

Het aantal panden aan het Zuideinde van deze molenmakerij, die ook actief was in fabrieksbouw, breidde zich uit door aankoop van de nummers 23 (1852), 26 (1884) en 30. Dirk Gorter speelde een belangrijke rol in de firma. Onder zijn directie tekende en bouwde het bedrijf van de Gebroeders Gorter de grote pellerijen aan de Veerdijk te Wormer waarvan de gevelwand het aanzicht van de Zaanoever tegenover de Zaanbocht te Wormerveer bepaalt. Geen ander bedrijf bleek in staat de zware constructie van zoldervloeren en kolommen zo juist te berekenen.

Op de Wormerveerse Zaanweg kocht Dirk Gorter verschillende panden die hij verbouwde tot winkels. Dit gold onder andere voor Zaanweg 100, verbouwd tot boekwinkel en drukkerij voor zijn gelijknamige zoon, en eerder Zaanweg 41 (1880) en 42 (1892). Hoewel het bouwbedrijf van de Gebroeders Gorter nog lange tijd door nakomelingen op meer bescheiden schaal werd voortgezet, ontstond in 1936 door initiatieven van J. van Nek. G. Honig en H. Mik een afsplitsing. Zij specialiseerden zich in de vervaardiging van stalen ramen en deuren. Hieruit ontstond in de jaren '60 Gorter Holding bv die zich bezig hield met de verkoop en montage van geimporteerde rolluiken en garagedeuren, en Stalen Ramen-industrie Gorter bv. In 19'i'0 werd de directie overgenomen door Cees Valk.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/gorter4.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)